În R. Moldova, la fel ca în Europa, ar putea să apară drumuri cu taxă, la fel cum e în statele Uniunii Europene, informează Curentul.
Ministrul Iurie Chirinciuc a avut o întrevedere cu reprezentantul Băncii Mondiale, Dl. David Michael Gould, economistul principal din Oficiul Economistului Șef pentru Europa și Asia Centrală.
Ministrul Iurie Chirinciuc a prezentat trei proiecte primordiale ale MTID de conectivitate care necesită o finanțare din partea Băncii Mondiale. În acest sens, s-a enumerat importanța finanțării elaborării studiilor de fezabilitate pentru proiectele de prioritate ale Ministerului cu privire la construcția drumului de centură al orașului Chișinău, construcția Aeroportului Internațional Bălți-Leadoveni și reabilitarea drumului Chișinău-Bălți-Criva, care face conexiune cu Ucraina și țările de vest ale Europei. În același context, Iurie Chirinciuc a accentuat despre proiectele de perspectivă stipulate și în Strategia Transport și Logistică 2013-2022 a Ministerului, și anume, construcția unei autostrăzi Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa care va face conexiune prin podul rutier peste râul Prut cu autostrada Târgul Mureș-Iași- Ungheni.
În cadrul subiectelor abordate, Iurie Chirinciuc a aprofundat discuțiile și despre posibilitatea construcției drumurilor cu taxă. În acest scop vor fi necesare unele modificări în legislația de ramură. De asemenea, oficialul a precizat că o atenție specială se acordă și asupra drumului Chișinău –Leușeni prin efectuarea lucrărilor de lărgire al acestuia de la două la patru benzi.
La rândul său, Dl. David Michael Gould a confirmat necesitatea acordării suportului de finanțare a tuturor priorităților propuse precizând că pentru proiectele enumerate se va pune accent pe selectarea în funcție de prioritizarea acestora.
De menționat că, Banca Mondială a acordat un credit în sumă de 80 mln dolari pentru construcția a 300 de drumuri locale. În acest context, lista de solicitări ale Ministerului către Banca Mondială mai include și continuitatea colaborării privind reabilitarea a încă 500 km de drumuri naționale. Anterior, Banca Mondială a acordat suport pentru elaborarea Strategiei Transport Terestru 2008-2017, Strategiei de Transport și Logistică 2013-2022 și pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru proiectele de drumuri.
Cristina Pendea