[ X ]
[ X ]
[ X ]
Bunăstarea copilului – scopul care unește patru ministere. Detalii!
7 Februarie

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), Ministerul Sănătății (MS), Ministerul Educației (ME) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au semnat astăzi un Acord de colaborare pentru bunăstarea copilului, informează CURENTUL.

Ministrul MMPSF, Stela Grigoraș, a declarat că împreună au reușit și au decis să fie o echipă care să muncească pentru bunăstarea copiilor din RM.

„Este un obiectiv ambițios pentru noi, dar sunt sigură că în această componență vom reuși. Vrem să mergem în continuare să perfecționăm sistem de protecție a copilului în RM. Suntem 4 sectoare importante pentru bunăstarea fiecărui copil din RM și avem nevoie de o schimbare, de interacțiune între autoritățile centrale, cele locale, societate civilă – orice specialist care intră în contact cu copilul. Semnarea acordului vine să pună bazele unificării și mobilizării eforturilor, a factorilor de decizie, a specialiștilor – toate lucrînd pentru bunăstarea copiilor din RM”, a precizat Grigoraș.

La rîndul său, ministra Educației, Corina Fusu, a menționat că, Acordul semnat este pentru a promova politici coerente în vederea asigurării bunăstării fiecărui copil.

„Obiectul acestui acord îl constituie la început pilotarea în raioanele: Călărași, Fălești și Ungheni a mecanismelor de cooperare intersectorială pentru intervenție primară, intersectorială pentru bunăstarea fiecărui copil. Este pregătită și o instrucțiune pe care am numit-o „Modelul Național de Practici”, a punctat Fusu.

Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a afirmat că semnarea Acordului este un eveniment de cotitură pentru tot ce înseamnă colaborare intersectorială în domeniul bunăstării, sănătății și respectării drepturilor copilului.

„Faptul că astăzi, semnăm acest memorandum, de fapt vine să recunoască că există anumite proceduri care trebuie îmbunătățite, în sensul creării unei practici al nivelul național de colaborare intersectorială între toți reprezentanți. Copii sunt viitorul societăți și de condițiile în care cresc acești copii, educație depinde cum va fi societatea de mîine”, a afirmat Glavan.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a spus că însuși denumirea Acordului vorbește despre preocupările instituțiilor statului. „Acest acord fiind pilotat în raioanele enunțate, sper eu mult să aibă succes ca ulterior să-l implementăm pe întreg teritoriul RM. Acest acord perfect se încadrează în filosofia poliție comunitare”, a spus Jizdan.

La rîndul său, reprezentantul USAID în RM, Keren R. Hilliard, a punctat că evenimentul de astăzi reprezintă un moment foarte important în protejarea celei mai importante resurse a țării – copii.

„O înțelegere comună este foarte importantă pentru protecția și promovarea bunăstării copilului. Mă bucur că astăzi, ați reușit să faceți un pas înainte adoptînd această inițiativă. Acest model implementat este parte a proiectului „Parteneriate pentru fiecare copil””, a conchis reprezentantul USAID.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților