Deputatul AUR, Boris Volosatîi, a amintit, în cadrul unei declarații politice, că pe data de 12 iunie se împlinesc 82 se ani de la primul val al deportărilor din Basarabia, Nordul Bucovinei și ținutul Herța. Potrivit deputatului AUR, nu există sat sau oraș din Basarabia, Nordul Bucovinei și Herța din care să nu fi fost deportate familii de români.
Acesta a subliniat că românii din cele 11 județe de răsărit și de nord – Bălți, Cahul, Cernăuți, Cetatea Albă, Hotin, Ismail, Lăpușna, Orhei, Soroca, Storojineț, Tighina și parțial Dorohoi (Ținutul Herța) anexate de către fosta URSS – au fost primele victime ale deportărilor.
„În noaptea zilei de 12 iunie 1941 zeci de mii de români au fost ridicați din casele lor cu forța. Bărbați, femei, copii, bătrâni, mii de familii întregi, catalogați drept „dușmani ai poporului” au fost aruncați în ghețurile Siberiei sau în pustietatea Asiei Centrale, condamnați la muncă de sclavi.
După primul val al deportării au urmat alte valuri în perioada 1946-1951. Nu există sat sau oraș din Basarabia, Nordul Bucovinei și Herța din care să nu fi fost deportate familii de români. Spațiul de răsărit de Nistru și până dincolo de Cercul Polar sau până la țărmurile Pacificului este presărat de oseminte românești. Peste tot în această imensitate există urme ale suferinței românilor basarabeni, nord-bucovineni și herțeni. Aceste pagini sumbre din istoria neamului românesc ar fi trebuit să fie cunoscute în țara mamă”, a arătat deputatul AUR.
Boris Volosatîi a subliniat că, din păcate, aceste pagini sumbre din istoria neamului românesc nu sunt cunoscute în România. „Întâi, pentru că Ministerul Educației de la București nu se îngrijește cum s-ar cuveni de predarea în școli a istoriei adevărate a românilor. Apoi, pentru că se sabotează cu o suspectă înverșunare, de 16 ani de zile, înființarea unui Muzeu al Românilor de Pretutindeni, a cărei existență este prevăzută de lege”, a mai spus Boris Volosatîi.
Potrivit deputatului AUR, legislația din România nu prevede condiții speciale pentru „repatrierea și reintegrarea în cetățenie a românilor deportați și a urmașilor acestora”.
„Memorie eternă tuturor victimelor ocupației sovietice care s-au jertfit pentru unitatea, libertatea și demnitatea poporului român!”, a încheiat deputatul AUR, Boris Volosatîi.