Misiunea Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China este de a reduce dezechilibrul comercial dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză – a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, în cadrul Forumului „Bridge to China”, organizat joi la Chișinău cu ocazia celei de-a cincea aniversări a acestei instituții.
BORIS FOCA: Dorim să stabilim un echilibru în comerțul dintre cele două state. În prezent, exporturile moldovenești reprezintă doar peste $20 mil. din volumul total al comerțului bilateral care se ridică la $960 mil. pe an.
Referindu-se la cei cinci ani de activitate ai Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca a spus că în această perioadă instituția pe care o conduce a avut parte atât de momente bune, cât și de unele mai puțin bune.
BORIS FOCA: Când vorbesc despre momentele nu foarte bune, mă refer, în primul rând, la pandemia COVID-19, care a avut un impact negativ asupra tuturor. În același timp, anul 2023 a fost unul destul de productiv pentru instituția noastră. Am reușit să organizăm mai multe misiuni economice în China la care au participat reprezentanți ai peste 100 de companii moldovenești. Pentru anul 2024, planificăm mai multe activități concrete, care vor vorbi despre eficiența activității noastre.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China a declarat că una dintre sarcinile importante ale acesteia este eliminarea intermediarilor în relațiile dintre antreprenorii din R.Moldova și cei din China.
BORIS FOCA: Acest lucru este deosebit de important, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii. Eliminarea intermediarilor și stabilirea legăturilor directe permite reducerea semnificativă a prețurilor la mărfuri, lucru care duce la creșterea consumului și are un impact pozitiv asupra dezvoltării economice.
În luarea sa de cuvânt în cadrul forumului, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, a felicitat Camera de Comerț și Industrie Moldova-China cu ocazia aniversării, dorindu-i stabilitate și dezvoltare dinamică.
VLAD BĂTRÎNCEA: China este o țară atractivă și dezvoltată din punct de vedere economic. Moldova are nevoie de investiții chineze pentru retehnologizarea economiei sale, în primul rând, a sectorului agricol. China este o țară care nu acordă atenție faptului cât de mari sunt țările cu care cooperează. China nu se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova. Țara noastră are nevoie de proiecte comune cu companiile chineze, inclusiv în sectorul bancar. La moment, acest lucru nu este posibil dar nu și în viitor, când va fi ceva realist și reciproc avantajos.
Prezent la eveniment, consilierul economic la Ambasada Chinei în Republica Moldova, Wang Ruigang, a subliniat faptul că China este foarte interesată în aprofundarea cooperării cu Republica Moldova.
WANG RUIGANG: Este necesară reluarea negocierilor privind semnarea acordului de liber schimb între China și Moldova, reînnoirea acordurilor bilaterale privind protecția investițiilor și eliminarea dublei impozitări. Scopul acestor acțiuni comune este de a „facilita fluxul de persoane, bunuri și fonduri între cele două țări”. Țările noastre au un mare potențial de cooperare în domenii precum agricultura, procesarea, energia, digitalizarea, transportul și infrastructura de comunicații.
Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean,
și secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Rodica Crudu, au declarat că China este un partener strategic important al Republicii Moldova.
ANDRIAN DIGOLEAN: În anul 2022, în ponderea totală a exporturilor moldovenești în China în valoare de $9,7 mil., vinurile au reprezentat peste $6 mil. Acest lucru confirmă încă o dată faptul că vinurile sunt un produs strategic în exporturile noastre în China. Este important ca vinurile moldovenești să devină cunoscute în marile orașe chineze. Republica Moldova exportă în China vinuri cu valoare adăugată mare, indicator care este al doilea după România.
RODICA CRUDU: Felicit Camera de Comerț și Industrie Moldova-China cu ocazia celor 5 ani de activitate și îi doresc succes în dezvoltarea legăturilor economice, diplomatice, investiționale și culturale dintre Republica Moldova și China. În prezent, ambele state lucrează la pregătirea unui acord de liber schimb. Părțile au căzut deja de acord asupra a 70% din prevederile acestui document, cu ajutorul căruia vom reuși să liberalizăm comerțul dintre cele două țări. În prezent, pregătim următoarea ședință a comisiei mixte interguvernamentale moldo-chineze, care va avea loc în China.