[ X ]
[ X ]
[ X ]
BNM: Cel mai mare nivel al inflației se așteaptă în octombrie-noiembrie 
9 August

Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că inflația la finalul lunii iunie a ajuns la 31,8% și trendul este ascendent – lucru atestat și la alte bănci centrale ale țărilor din regiune, informează CURENTUL.

„În trimestrul întâi rata medie a fost 19,1%, în trimestrul doi – 29,3%”, a precizat oficialul.

Potrivit spuselor sale, ritmul de creștere a prețurilor la produsele alimentare a încetinit, aceasta nu înseamnă că prețurile vor scădea.

De asemenea, el a precizat că se pare că „vom avea un dolar mai puternic”, decât se anticipa. 

Referindu-se la prognozele privind inflația, Octavian Armașu a spus că vârful va fi în lunile octombrie-noiembrie, iar apoi lucrurile ar trebui să se stabilizeze.

„Conform prognozelor, media trimestrială în trimestrul trei e de 34,7%, iar media trimestrul patru este de 34,3%. Picul va fi în octombrie-noiembrie, iar după aceasta ne așteptăm să scadă, aceasta în cazul în care nu vor apărea careva șocuri noi”, a menționat el.

Guvernatorul BNM a subliniat că „în 2023 deja intrăm pe palier pozitiv”.

Totodată, oficialul a spus că trebuie să temperăm acum procesele inflaționiste, pentru că dacă nu o facem, atunci inflația poate deveni persistentă și atunci noi vom putea să o temperăm.

„Principalele cauze ale inflației vor fi și în următoarele luni produsele alimentare și cele reglementate”, a mai comunicat Octavian Armașu.

 

Inapoi la arhiva noutaților