Blocul politic „Victorie” va contesta decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care a respins cererile blocului de înregistrare pentru participarea la referendum și alegeri. Reprezentanții blocului au subliniat, în cadrul unui briefing, că o astfel de decizie poate fi luată doar de un organ controlat de autorități, deoarece argumentele în baza cărora au fost respinse cererile „ Victorie” nu au bază legală. Ei au mai menționat că, această decizie a CEC nu afectează planurile „Victorie” de a participa la referendum și alegeri – toate obiectivele stabilite vor fi atinse.
Liderul blocului „Victorie „, Ilan Șor, a calificat acțiunile CEC drept o acțiune planificată pentru a încerca să înlăture oponenții din calea președintei Maia Sandu. Politicianul a declarat că echipa sa va contesta imediat decizia ilegală a Comisiei Electorale Centrale.
„Considerăm că decizia CEC este penală. Și vom depune o contestație la Curtea de Apel. Sandu se teme atât de mult de noi, adevărata opoziție, încât este gata să calce în picioare drepturile cetățenilor. Nu vom lăsa regimul să ne fure alegerile”, a declarat Ilan Șor.
CEC a respins cererile cu o pretenție formală atribuită denumirii, dar în realitate – cu scopul de a împiedica reprezentanții opoziției reale să participe la alegeri. Astfel, potrivit deciziei CEC, denumirea blocului reflectă numele unuia dintre partidele incluse în bloc – „Victorie”. Cu toate acestea, potrivit legii, o singură formațiune și partea sa constitutivă pot avea denumiri similare.
„Printre motivele ridicole se numără faptul că unii membri ai blocului nu și-au depus declarația pe venit sau că Marina Tauber este sub sancțiuni internaționale. CEC în actuala sa componență a decis să înlocuiască atât organul de integritate, cât și procuratura și instanța de judecată”, a declarat deputatul Vadim Fotescu.
Este important de remarcat faptul că Comisia Electorală Centrală a elaborat direct și a făcut publice instrucțiunile pentru înregistrarea blocurilor politice. „Victorie” a furnizat tot ceea ce era necesar. Dar CEC a început să solicite documente suplimentare pentru a încetini procesul și a împiedica activitatea blocului.
„Faptul că CEC studiază documentele reprezentanților opoziției cu o părtinire deosebită nu este surprinzător. Dar faptul că se solicită un număr mare de documente care nu sunt prevăzute de lege nu lasă nicio îndoială că acest lucru a fost făcut pentru a putea să se ia de ei și să întârzie procesul de înregistrare sau să-l refuze cu totul”, a declarat Natalia Parasca, președintele partidului ”Renaștere”, care face parte din blocul ”Victorie”.
Deputatul Marina Tauber este sigură că reprezentantul CEC Pavel Postica „a îndeplinit ordinul de sus”. „CEC a demonstrat încă o dată că s-a transformat într-o marionetă a PAS. Alegerile din 2024, după toate aparențele, devin deja cele mai murdare și scandaloase din istoria Moldovei independente. Planificăm să mergem pe platformele internaționale și să povestim despre următoarea prăbușire a democrației în Moldova. Vom lupta pentru alegeri corecte și pentru dreptul cetățenilor moldoveni de a alege pe cine vor”, a adăugat Marina Tauber.