[ X ]
[ X ]
[ X ]
Blocul Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB cere o anchetă, după eșuarea concursului pentru funcția de procuror general
1 Martie

Blocul politic Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB cere Consiliului Superior al Procurorilor și Ministerului Justiției efectuarea de urgență a unor consultații publice cu partidele extraparlamentare și societatea civilă – cu privire la intenția de modificare a Regulamentului cu privire la modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General, informează CURENTUL.

De asemenea, blocul cere inițierea unei anchete privind modul de organizare a concursului eșuat, cu identificarea persoanelor responsabile de compromiterea concursului privind selectarea Procurorului General, cât și eliminarea responsabililor din procesele ulterioare.

Formațiunea mai spune că va admite jocuri de culise și interese de cartel în detrimentul reformei justiției. De asemenea, nu va permite discreditarea sistemului de drept și a reformei în justiție, și, mai ales, punerea în pericol a parcursului european al R. Moldova.

„Anularea concursului la funcția de Procuror General demonstrează încă o dată că, guvernarea nu are nici competențele, dar nici pregătirea necesară pentru a realiza o reformă veritabilă în justiție, fără a simula implementarea primului punct de pe agenda de aderare a R. Moldova la UE, și anume, aplicarea practicilor europene în domeniul justiției și ale statului de drept. Mai mult, guvernarea face jocuri de culise cu o grupare din sistem în scopul numirii în această funcție de importanță, nu doar simbolic, menită să facă curățenie generală în domeniul justiției, a unei persoane care să le convină ambelor părți implicate în proces. Astfel, considerăm, că un grup din interiorul partidului de guvernare vrea să „se protejeze” de dosare penale și intenționează să aducă în fruntea Procuraturii Generale, o persoană docilă și dispusă să asculte comenzile „de sus””, se menționează în declarația blocului.

Totodată, cele 4 partide au constatat că, din păcate, în perioada guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate, care a preluat conducerea de la o guvernare oligarhică și corupă și care deține, în prezent, puterea absolută în stat se întâmplă lucruri grave, scăpate de sub control, cu implicarea directă a grupurilor de interese din interiorul partidului de guvernare care au făcut front comun cu grupările din cadrul procuraturii.

Inapoi la arhiva noutaților