[ X ]
Blocul împreună, despre semnarea Pactului pentru Europa: „Ziua în care ambițiile politice și interesele înguste au fost date la o parte”
27 Mai

Blocul „Împreună”, format din partidele Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării au semnat, alături de alte 9 partide Pactul pentru Europa – un acord cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Evenimentul istoric a avut loc în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie, în prezența mai multor ambasadori și reprezentanți ai societății civile.

Documentul, care este un Pact similar celui de la Snagov, a fost semnat de:

–       Partidul Verde Ecologist din Moldova;

–       Partidul Acțiune Și Solidaritate;

–       Partidul Dezvoltării Și Consolidării Moldovei;

–       Partidul Liberal Democrat din Moldova;

–       Partidul Social Democrat European;

–       Partidul Național Liberal;

–       Partidul „Puterea Oamenilor”;

–       Partidul Mișcarea Alternativă Națională;

–       Platforma Demnitate și Adevăr;

–       Partidul Schimbării; Liga Orașelor Și Comunelor;

–       Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare;

–       Partidul Politic „Voința Poporului”.

Alexandru Bujorean, copreședinte Blocul „Împreună” (LOC):

Această zi va fi reamintită peste ani ca o zi a unității, o zi în care ambițiile politice și interesele înguste au fost date la o parte, o zi în care a primat interesul național și dorința sinceră a concetățenilor noștri de a trăi într-un spațiu valoric al libertății, păcii, prosperității și solidarității europene. Cu mai mult timp în urmă,  fiecare stat, actualmente membru al UE, a ales calea unică de integrare europeană și a venit timpul ca și noi, astăzi, partidele politice și reprezentanții societății civile, în calitate de exponenți direcți ai voinței poporului, să cimentăm acest curs  prioritar și ireversibil.”

Igor Munteanu, copreședinte Blocul „Împreună” (CUB):

„ În această cetate a memoriei istorice, cred că avem cu toți obligația să fim onești, sinceri și solidari cu interesul național pe care trebuie să-l urmărim. În opinia CUB, acest pact pentru Europa este în primul rând un angajament pentru transformare. R. Moldova și cetățenii săi au nevoie de un proiect național pentru transformare prin stat de drept, prin reguli și legislație pentru fiecare cetățean și prin cît mai multă coeziune internă. Pactul este expresia unității naționale, pentru că nimeni nu poate monopoliza ideea europeană în R. Moldova, iar partidele politice sunt fără îndoială cărămizile pentru orice construcție democratică, avem în vedere pentru anii care urmează. Beneficiarii acestui pact pentru Europa sunt în primul rând cetățenii acestei țări, iar partidele care vin în acest moment să semneze pactul pentru Europa, confirmă prin angajamentul pe care și-l asumă că vor urma în fapte, experiența democratică pe care o așteaptă din partea noastră, Uniunea Europeană.

Ștefan Gligor, copreședinte Blocul „Împreună” (Partidul Schimbării):

„ Este greu de subestimat valoarea acestui eveniment, într-o societate atît de dezbinată, atît de diferită, atît de manipulată, este important să avem o viziune clară,  în jurul căreia există coeziune națională. Am reușit foarte rar această coeziune. În 2019, am reușit diferențele în societatea civilă, diferentele etnice să le unim împotriva uzurpatorului. Dar, astfel de evenimente sunt puține și sporadice. Acum este momentul pentru clasa politică sănătoasă, pentru societatea civilă, asociațiile profesionale, pentru întreaga societate, pentru fiecare cetățean, să susțină indeferent de specificul și nuanțele, simpatiile și antipatiile, un obiectiv care trebuie să devină strategic și național: integrarea Europeană a Republicii Moldova.”

Dinu Plîngău, copreședinte Blocul „Împreună” (Platforma DA):

„ Noi astăzi am reușit să coordonăm un text extrem de complicat, extrem de important. Am reușit să demonstrăm că putem lucra, că asta este doar prim pas, că, ulterior, urmează să cădem de acord nu ce facem mai departe, dar cum facem realizarea acestui obiectiv major, inclusiv prin dialog, comunicare, căutare de consens pe alte principii extrem de importante, cum ar fi promovarea statului de drept, cum ar fi înlăturarea problemelor demografice, combaterea sărăciei și alte probleme majore pentru R. Moldova. Acest eveniment va ajuta și în procesul de negociere a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.”

Precizăm că, semnatarii își asumă angajamentul politic de a contribui la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională, în jurul obiectivul de integrare europeană, și condamnă războaiele de agresiune asupra statelor independente.

Inapoi la arhiva noutaților