„Pretinsa soluție a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea privind situația de la Calea Ferată este irelevantă pentru rezolvarea rapidă a crizei. Propunerea dlui Bolea de a vinde Palatul de Cultură a Feroviarilor nu reprezintă o soluție durabilă și prin urmare este hazardantă, din motiv că, aceasta generează riscuri de scheme imobiliare dubioase și ar putea avea în spate interese financiare obscure din partea dezvoltatorilor imobiliari care urmăresc de mai mulți ani să intre în posesia terenului aflat în respectiva zonă și să demoleze clădirea”, declară Blocul Împreună.
Astfel, Blocul Împreună consideră că, demisia Directorului general interimar al Întreprinderii de stat „”Calea Ferată din Moldova” accentuiază o gravă criză de management în domeniul feroviar, iar situația economică precară a întreprinderii și a sectorului are multiple cauze și doar una din probleme este reducerea volumelor de mărfuri și pasageri.
Lipsa de viziune pentru soluționarea problemelor critice și restructurarea întreprinderii este vizibilă la nivel de Guvern în general, dar în mod special la nivel de politici ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Cu regret, ministrul Vladimir Bolea preferă să discute problemele întreprinderii prin studiouri TV, în loc să creeze o celulă de criză care s-ar ocupa pe problemele căii ferate în regim de maximă mobilizare.
Mâine se fac 100 de zile de când Vladimir Bolea e ministru, în acest răstimp majoritatea feroviarilor au primit salariul pentru o singură lună – iulie și doar unii mai norocoși pentru august. Nimeni nu știe când vor încasa următorul salariu. Restanțele la plata salariilor au depășit 190 de milioane de lei, iar de săptămâna viitoare vor trece de 220 milioane.
Nici ministrul, nici administrația CFM și nici guvernul nu știu ce trebuie de făcut, nu au plan de măsuri și nu au proiecții financiare.
La 100 de zile în post, ministrul recunoaște că lecturează strategiile relevante sectorului feroviar, în loc să raporteze primele succese.
Mai mult, ministrul Bolea vine cu soluții dubioase, cum ar fi vânzarea Palatului de Cultură a Feroviarilor, proces care ar dura ani de zile. Aceasta pretinsă soluție este irelevantă pentru rezolvarea rapidă a crizei de lichiditate, nu reprezintă o soluție durabilă și prin urmare este inoportună. Mai mult, această propunere generează riscuri de scheme imobiliare dubioase și ar putea avea în spate interese financiare obscure din partea dezvoltatorilor imobiliari.
Propunerea de vânzare a locomotivelor vechi la fier uzat este una nefezabilă, în special dacă luăm în considerație că Uzina Metalurgică la moment staționează.
Alte soluții teoretice, dacă nu haotice, precum ar fi separarea IS „Calea Ferată a Moldovei” în trei întreprinderi sau organizarea punctului de trecere Fălciu-Cantemir, care ar putea deveni a doua istorie Leova-Bumbăta, probează încă odată lipsa de viziune și abordare sistemică.
Deși Codul Feroviar, pregătit de guvernele precedente, a fost adoptat în februarie 2022, guvernele Gavriliță și Recean nu au adoptat politicile necesare pentru a asigura dezvoltarea durabilă a sistemului feroviar – în pofida prevederilor strategiei și a Codului Feroviar.
Blocul Împreună are viziunea și analiza necesară pentru a oferi o soluție durabilă pentru problemele sectorului feroviar.