BLOCUL ÎMPREUNĂ, format din Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB, solicită limitarea rezonabilă a atribuțiilor și a modului de adoptare a deciziilor de către inspectorii de integritate, prin modificarea în acest scop a Legii nr. 132 din 17.06.2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, Legii nr. 133 din 17.06.2016 privind declararea averii și a intereselor personale precum și altor acte normative conexe, care deschid fereastra de oportunitate pentru examinarea subiectivă și politizată a cazurilor ce vizează aleșii locali.
Astfel, BLOCUL ÎMPREUNĂ atrage atenția asupra atribuțiilor excesive ale inspectorilor din cadrul Autorității Naționale de Integritate, care, de cele mai multe ori, prin actele emise și rămase irevocabile, de fapt substituie rolul procurorilor, fără a fi efectuată o apreciere obiectivă și legală a gradului de prejudiciere a interesului public și a gravității faptelor care stau la baza actelor emise de aceștia
„Am ținut să subliniem aceste teme pentru că un stat European, democratic și prosper nu poate fi construit fără comunități locale dezvoltate și prospere. Și dreptul la autodeterminare, dreptul la asociere politică a primarilor localităților nu trebuie să influențeze sub nicio formă accesul la finanțări și dezvoltarea localităților.
Suntem în Săptămâna Luminată și sperăm că vom lumina gândurile guvernanților noștri și vom apleca urechile la solicitările și la strigătul disperat al APL-urilor și vom dezvolta împreună și vom mișca țara pe făgașul integrării europene. Iar sancționarea nechibzuită a aleșilor locali pro-europeni, cu un nivel înalt de încredere, care reprezintă percepția cetățeanului față de integrarea europeană, lovește dur în acest proces. Atenționăm guvernarea să se dezică de aceste practici”, a menționat Alexandru Bujoreanu, copreședinte LOC, Blocul „ÎMPREUNĂ”
„Dacă făcea acest lucru Plahotniuc, azi era toată țara în stradă. Indiferent de cine este astăzi la guvernare: galbeni, albaștri, verzi sau tărcați, dar abuzul nu are culoare politică. Abuzul este abuz și este nepermis acest lucru.
Noi cerem ca circa 50% din taxele locale să rămână în bugetele locale. Pentur că nu este correct ca să șantajeze primarii cu Fonduri sau programe de genul „Satul European”, ca să ia cu hurta primarii în partidul PAS. Ei folosesc banii publici în favorizarea traseismului politic”, a menționat Ștefan Gligor, președinte Partidul Schimbării, Blocul „ÎMPREUNĂ”.
„În UE nu poți să intri dacă nu respecți aceste lucruri și dacă folosești asemenea scheme de subsidiarități. Actualul Guvern și viitoarele Guverne trebuie să revină la descentralizare. Să nu uităm că suntem sub monitorizarea Consiliului Europei. Dacă cineva crede că totul este roz pe agenda de integrare europeană, eu aș vrea să le spun că nu au dreptate. Monitorizarea la subiectul: autonomiei locale – este o gravă carență a guvernării din R. Moldova. Trebuie să repornim reformele și să creem reconstrucția localităților din R. Moldova,” a precizat Igor Munteanu, președinte CUB, Blocul „ÎMPREUNĂ”.