Moldova riscă să repete greșelile de anul trecut: să intre în iarnă fără gaz cumpărat la timp, atenționează Blocul Împreună, care a propus luna trecută 7 măsuri privind achiziţia gazelor, inclusiv, ca Guvernul să aprobe planul de achiziţie şi să împuternicească Energocom-ul să procure gaze.
„Acum preţul gazelor la bursele europene înregistrează cel mai mic nivel din ultimele 9 luni. Ţările UE deja au început să cumpere gaz pentru iarnă: în luna aprilie stocul de gaze în depozitele subterane s-a majorat de la 34% la 40%. A trecut o lună de când s-a terminat sezonul de încălzire, prețurile la gaz sunt minime acum, dar Guvernul tace. Ce așteptăm?!, menționează Blocul Împreună.
„Anul trecut de achiziţia gazelor s-a ocupat Moldovagaz. Asta s-a terminat cu mare scandal şi cu majorarea tarifelor. Observăm că anul acesta Guvernul repetă aceleaşi greşeli: nu a aprobat un plan de achiziţie, nu a oferit împuterniciri la Energocom şi a lăsat Moldovagaz să se ocupe în continuare de procurarea gazelor. Greşelile trebuie reparate, dar nu repetate.
Este absolut iresponsabil din partea prim-ministrului Recean să lase securitatea aprovizionării cu gaze în mâinile unei companii controlate de Gazprom. Blocul Împreună reiterează că niciun trader serios nu vrea să lucreze cu Moldovagaz, pentru că e plină de datorii şi e controlată de Gazprom. Moldovagaz nu are cum să obţină un preţ bun la gaz, iar din cauza asta noi plătim mai scump.
Mai mult ca atât, după 31 iulie Moldovagaz riscă să rămână fără licenţă. În aceste condiţii, nu este clar cine va procura gaze pentru iarnă. Sau iar ne vom trezi că nu s-a procurat gaz la timp şi trebuie majorate tarifele? Cât timp cetăţenii trebuie să mai plătească pentru greşelile Guvernului”, mai atenționează formațiunea.
Sergiu Tofilat, membrul Blocului Împreună: „Un preţ mai bun la gaze poate să-l obţină doar Energocom, care este deţinut de stat, are o reputaţie bună la traderi şi suficiente resurse financiare, inclusiv din creditele oferite de BERD. Pentru asta, Energocom trebuie să aibă împuterniciri de la Guvern.”
Blocul Împreună cere Guvernului să aprobe o hotărâre prin care Energocom să devină responsabil de achiziţia gazelor. Guvernul are astfel de atribuţii: Legea gazelor naturale nr. 108/2016 prevede expres că „Guvernul impune întreprinderilor de gaze naturale obligații de serviciu public” (art. 4 alin. (1) h) şi art. 11 alin. (1)).
Mai mult ca atât, pe 26 martie 2025 Guvernul a aprobat o hotărâre similară, prin care Energocom a fost desemnat responsabil de achiziţia energiei electrice (HG 156 din 26.03.2025). Care-i motivul că la energie Guvernul aplică reguli, iar la gaze – nu? Ce interese stau în spate? Dacă nu se cumpără gaz acum, la prețuri minime, Moldova va plăti dublu la iarnă. Asta înseamnă tarife mai mari pentru cetățeni și criză de aprovizionare.
Procurarea gazelor pentru iarnă trebuie să aibă loc în baza unui plan de achiziţii, cu repartizarea volumelor pe fiecare lună până la 1 noiembrie, pentru a reduce riscurile şi a nivela schimbările de preţ la burse. Pentru mai multă flexibilitate, jumătate din volumul de gaz poate fi procurată în baza planului de achiziţii lunare, iar cealaltă jumătate să fie procurată în afara planului, în baza prognozei preţurilor, folosind analiza tehnică şi analiza fundamentală pentru a „vâna” cele mai bune preţuri.
Blocul Împreună cere Guvernului Recean să aprobe de urgenţă planul de achiziţie a gazelor. La fel, cerem Parlamentului să introducă în legea gazelor obligaţia ca Guvernul să aprobe anual planul de achiziţie al gazelor, până la 31 martie. Nu este o chestiune de dezbateri politice. Este vorba de căldura din casele oamenilor şi de facturile pe care le plătim. Dacă Guvernul nu acționează acum, va fi direct responsabil pentru o nouă criză energetică.