Liderii Blocului Alternativa au organizat miercuri, 16 aprilie, o dezbatere publică alături de experți în domeniul juridic, pentru a discuta reformarea sistemului judiciar și eficientizarea instituțiilor-cheie ale statului. Evenimentul face parte dintr-o serie de consultări inițiate pentru a contura un Program de Țară, care să includă soluții realiste pentru principalele direcții de dezvoltare a Republicii Moldova, informează CURENTUL.
Alexandr Stoianoglo, fost Procuror General și unul dintre liderii Blocului Alternativa, a subliniat că în ultimii ani reforma justiției a fost tratată superficial:
„Pentru actuala guvernare, reforma în justiție a fost doar o declarație politică. În realitate, a fost redusă la atragerea de granturi și redistribuirea acestora. Avem nevoie de mecanisme reale de control, politici corecte de promovare în funcție și cadre integre. Încrederea societății va fi posibilă doar printr-o schimbare de abordare și excluderea politicului din sistem.”
În cadrul discuțiilor, au fost abordate teme precum:
crearea mecanismelor de garantare a independenței justiției prin transparență și responsabilitate;
evaluarea externă a judecătorilor (veeting și pre-veeting) pentru eliminarea conflictelor de interese;
restabilirea încrederii în instituțiile democratice;
excluderea numirilor temporare în funcțiile de judecători ai Curții Supreme de Justiție;
adoptarea unor reguli clare pentru aplicarea măsurii arestului, care trebuie să rămână excepțională.
Alexei Paniș, jurist, a afirmat că reformarea sistemului judiciar trebuie să pornească de la respectarea Legii integrității, în prezent ignorată:
„Reforma justiției a devenit o afacere profitabilă. Sistemul promovează persoane docile, iar în fruntea ministerului nu există conducere. Fără integritate, nu putem vorbi de dreptate.”
Igor Gîrlea, membru al Consiliului Național MAN și al Asociației Juriștilor MAN, a criticat stagnarea intenționată a reformei de către actuala guvernare:
„Politicul trebuie exclus din actul de justiție. Numirile și promovările trebuie să respecte proceduri transparente și corecte. Este inadmisibil ca la Curtea Supremă de Justiție să activeze judecători angajați temporar, pe contract. O astfel de practică afectează grav calitatea deciziilor.”
Fadei Nagacevschi, fost ministru al Justiției și vicepreședinte al PDCM, a reiterat că reforma justiției trebuie să aibă un caracter unitar și consensual:
„Veetingul este una dintre cele mai sensibile etape ale reformei și trebuie să fie aplicat fără a trezi suspiciuni. Ne vom ghida atât după expertiza națională, cât și după recomandările incluse în Raportul Uniunii Europene privind evaluarea externă. Doar o abordare echilibrată va duce la o reformă credibilă.”
Expertul Stanislav Pavlovschi, jurist, a salutat inițiativa și a subliniat necesitatea unei forțe politice noi:
„Blocul Alternativa are voința politică și viziunea necesară pentru o reformă veritabilă. Din păcate, până acum reforma a fost mimată. În Moldova s-a format un conglomerat politico-juridico-criminal, în care interesele sunt dictate de bani și influență.”
Toate propunerile și opiniile formulate de experți vor fi analizate și integrate în versiunea finală a Programului de Țară al Blocului Alternativa. Formațiunea își asumă promovarea unei reforme autentice în justiție, în dialog deschis cu cetățenii și specialiștii din domeniu, în vederea restabilirii statului de drept și recâștigării încrederii publice în instituțiile statului.