[ X ]
Blocul ACUM, despre încălcările electorale și prezența mică a tinerilor la vot
24 Februarie

Co-președinii blocului electoral ACUM – PAS și Platforma DA, astăzi, au făcut un apel în adresa cetățenilor Republicii Moldova, ambasadorilor acreditați la Chișinău și observatorilor internaționali cu privire la procesul electoral din țară, informează CURENTUL.

Andrei Năstase s-a referit la unele încălcări în secțiile de vot. „Republica Moldova este o țară care nu mai este guvernată de lege, sunt inexistente. Mii de oameni din Transnistria, în schimbul sumelor 20-40 de dolari, au fost aduși organizat cu autocare în localitățile din nordul țării, în circumscripția nr. 33 din Chișinău pentru a vota pentru Partidul Democrat. Se poate constata cu maximă evidență că în zonele în care frauda electorală se derulează lipsesc reprezentanții Ministerului de Interne și nimeni nu intervine pentru stoparea acestui fenomen”, a precizat el.

În același timp, Năstase s-a adresat tinerilor Republicii Moldova. „În Republica Moldova se derulează o adevărată lovitură de stat, care are drept scop păstrarea puterii de către un regim criminal. Vă rog și vă îndemn să ieșiți la vot. Suntem mult mai mulți decât ei. Tineri, ieșiți la vot – nu stați acasă!”, a declarat el.

Prin urmare, Maia Sandu a vorbit despre situația electorală din stânga Nistrului. „Aceste alegeri se desfășoară cu încălcări grave. Un subiect important sunt fraudele din cele 2 circumscripții pentru locuitorii din stânga Nistrului. Zeci de mii de oameni sunt aduși în mod organizat cu sute de autocare la secțiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Afirmăm de pe acum că, nu recunoaștem valabilitatea alegerilor în aceste 2 circumscripții pentru locuitorii din stânga Nistrului”, a vorbit Sandu.

Totodată, ea a comunicat că va depune o plângere pe numele președintelui CEC, Alinei Russu și a șefului IGP, Alexandru Pînzari. „O altă fraudă majoră se întâmplă în afara țării – în circumscripțiile din Vest. După ce am făcut nenumărate apeluri la această guvernare, la Comisia Electorală Centrală – să creeze condiții ca oamenii să poată să voteze, să voteze problema pașapoartelor expirate. CEC-ul nu le-a permis acest fapt oamenilor și acum comit încă un abuz extrem de mare în raport cu acești oameni, pentru că CEC, în mod ilegal, a obligat președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din afara țării să refuze primirea contestațiilor în raport cu obstrucțioarea drepturilor la vot. Codul electoral prevede în mod expres că, contestațiile se depun la biroul electoral în ziua alegerilor. CEC-ul spune că cetățenii care au fost împiedicați să voteze trebuie să meargă în instanța de judecată. Cum un cetățean de la Paris poate să ajungă până la sfârșitul zilei de vot la Judecătoria Chișinău ca să depună contestația? Totodată, CEC spune că ei ar putea depune îm mod electronic contestațiile, iarăși o minciună, fiindcă pentru a înregistra o cerere de chemare în judecată e nevoie de semnătură electronică. Câți cetățeni plecați peste hotare dețin semnătură electronică? Noi vom veni cu o plângere penală la Procuratura Generală împotriva președintelui CEC, Alina Russu, și, de asemenea o plângere penală, pe numele șefului Inspectoratului General al Poliție – Alexandru Pînzari, fiind învinuit de „neglijență crasă în asigurarea votării corecte în cele 2 circumscripții din stânga Nistrului”, a conchis Sandu.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților