[ X ]
[ X ]
[ X ]
Blocul ACUM desfășoară consultări publice cu privire la abrogarea Legii „cetățeniei prin investiție”
8 Mai

Deputații Blocului ACUM organizează consultări publice pe marginea proiectului de lege privind abrogarea legii „cetățeniei prin investiție”, transmite CURENTUL.

Potrivit liderei fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM, Maia Sandu, guvernarea încearcă prin această lege să atragă resurse financiare prin metode dubioase.

„Legea cetățeniei prin investiție este una din acele legi dubioase. Ea a fost aprobată netransparent, fără dezbateri publice și fără să se țină cont de opiniile și îngrijorările care au fost expuse. Dacă această practică este una nocivă la nivel european, cât de mari pot fi riscurile pentru R. Moldova? Presupunem că această lege este o strategie a regimului oligarhic de a transforma R. Moldova într-un rai offshore”, a spus Maia Sandu.

Deputatul ACUM Platforma DA, Alexandru Slusari a menționat că „într-un stat capturat, vânzarea cetățeniei nu poate atrage investiții și sub acest paravan vor fi legalizați banii furați”.

Expertul Transparency Moldova, Veaceslav Negruța menționează că legea este una nocivă și vine alături de legea privind amnistia fiscală.

„O lege nu putea fi pusă în aplicare fără alta. Există riscul ca aceasta să fie un coridor de spălare de bani de origine murdară. Această lege nu e beneficiă pentru cetățenii țării”, a spus expertul.

La consultări au participat mai mulți experți din diferite organizații, care au fost de acord că legea trebuie abrogată.

Menționăm că Legea privind obținerea cetățeniei prin investiție a fost aprobată în mai anul trecut. Conform documentului, străinii vor putea obţine cetăţenia moldovenească dacă vor contribui cu cel puţin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro, în domeniile de dezvoltare strategică.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților