[ X ]
[ X ]
[ X ]
Blocul ACUM bate alarma privind încălcările comise de autorități în contextul alegerilor
16 Ianuarie

Blocul ACUM Platforma DA și PAS atrag atenția societății despre încălcările admise de autorități cu privire la alegerile parlamentare, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Blocului ACUM s-au referit la două subiecte legate de activitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC), precum și persecutarea unor membri.

„Am înțeles că, CEC vrea să interzică cetățenilor de peste hotare să voteze cu actele de identitate expirate. Știm că, la 13 octombrie 2014, erau peste 400 mii cetățeni cu acte expirate. Astăzi aflăm de la CEC că sunt peste 58 mii de oameni cu acte expirate. Din informațiile statistice publicate vedem că această cifra de 409 mii cetățeni din 2016 a crescut enorm în perioada 2014 – 2016. Acum CEC încearcă să ne vorbească despre alte cifre. Noi rămânem oricum îngrijorați dacă cifra ajunge la jumătate de milion sau 58 mii oameni. Am făcut o sesizare la Agenția Servicii Publice să ne prezinte cifrele exacte ale cetățenilor care au acte expirate.

Al doilea subiect ține de obstacolele pe care le creează CEC pentru finanțarea campaniei electorale. Chiar dacă Legea prevede dreptul partidelor de a se finanța prin fondul electoral, CEC refuză acest lucru. Blocul ACUM, fiind înregistrat, are dreptul de a face cheltuieli și încasări din fondul electoral, cu toate acestea CEC ne spune că nu putem. Solicităm CEC să-și rezolve problema cu formatul în care trebuie să prezentăm raportul financiar. Faptul că nu au un formular după care putem declara nu este un motiv”, a spus Liderul PAS, Maia Sandu.

De asemenea, în cadrul conferinței, membrii Blocului ACUM au vorbit și despre persecuțiile la care sunt supuși membrii și simpatizații blocului de către regimul de la guvernare.

Vicepreședintele PLDM, Ion Terguță, candidat în circumscripția nr. 17 (Nisporeni), a vorbit despre încălcările admise de președinta Comisiei Electorale de Circumscripție Electorală (CECE), după ce a depus semnăturile colectate pentru a fi înregistrat în calitate de candidat.

„În momentul în care am depus dosarul la CECE, listele au fost fotografiate și transmise primarilor din raion. Primarul de la Iurceni a vrut să facă mai mult decât i s-a cerut și a expediat fotografiile listei prin viber, unde locuitorii au comentat pe marginea acestui subiect. Acesta este un caz penal. Nu pot să înțeleg cum responsabilii au putut să permită acest lucru. Dna Buhea, președinta Comisiei, este și vicepreședintele OT a PDM, e responsabilă de micro-sectorizare, cere rapoarte zilnice despre modul cum se operează și discută cu oamenii. Am primit informații că și listele PSRM au fost fotografiate. Mă îndoiesc că lucru acesta se întâmplă doar în Nisporeni. CEC ar fi trebuie deja să aibă o reacție la subiect. Dacă există onoare, această doamnă ar trebui să-și dea demisia. De asemenea, circa 400 semnături mi-au fost anulate, nu e clar din ce motiv. Am depus o contestație la CEC, prin care cerem demisia dnei Buhnea. Am depus o plângere penală la PG și o sesizare la Centrul Protecției Datelor cu caracter personal”, a spus Ion Terguță.

În context, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a informat că Blocul va informa despre toate persecuțiile instituțiile internaționale.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților