[ X ]
Biroul Relații cu Diaspora a efectuat o vizită de lucru la Moscova
16 Ianuarie

Programul guvernamental „Crăciun cu DOR de casă”, desfășurat în or. Moscova, a încununat suita sărbătorilor de iarnă, transmite CURENTUL.

Evenimentul cultural a reunit peste 100 de cetățeni moldoveni de diferite vârste, care locuiesc atât la Moscova, cât și în suburbii, dar și în alte regiuni ale Federației Ruse, precum Tiumen, Kostroma, Lipețk și Reazan. În cadrul Programului guvernamental „Crăciun cu DOR de casă” au evoluat artiștii din Republica Moldova, Geta Burlacu și Aurel Chirtoacă, fiind acompaniați de către instrumentiștii Oleg Vitliuc și Mihai Sorocan.

La festivitate au participat o delegație din Republica Moldova formată din reprezentanți ai Biroului relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat (BRD), Ghenadie Slobodeniuc, șef adjunct, Valeriu Sajin, consultant principal și Adriana Barilov, reprezentant al Organizației Internaționale pentru Migrație, Misiunea în Moldova (OIM), care au fost alături de membrii diasporei pentru a-i felicita cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În discursurile de debut, atât reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, cât și reprezentanții BRD au menționat importanța participării la astfel de evenimente, care oferă o șansă în plus de a reuni diaspora și a discuta cu cetățenii noștri aflați peste hotare diverse subiecte utile.

Menționăm că, la începutul spectacolului și la sfârșit oaspeții din Moldova au dialogat cu reprezentanții diasporei, au distribuit materiale informaționale despre BRD, despre activitățile și programele dezvoltate cu și pentru diasporă.

Totodată, aflându-se în vizită de lucru la Moscova, reprezentanții BRD au avut o întrevedere cu echipa Ambasadei în cadrul căreia au vorbit despre colaborarea acestora cu diaspora, dar și alte subiecte importante.

De asemenea, reprezentanții BRD s-au întâlnit cu cetățenii moldoveni din diasporă la Biserica „Храм Введения во храм Пресвятой Богородицы в Барашах” și cu liderii unor asociații/membri ai diasporei la Centrul pentru protecția drepturilor migranților „Провозащитник” pentru a vedea care sunt așteptările acestora de la Guvern, a identifica problemele cu care se confruntă și a găsi soluții comune de a le rezolva. Printre subiectele abordate în cadrul discuțiilor se numără organizarea unor prezentări/workshop-urui cu privire la Programul „PARE 1+1”, organizarea instruirilor online privind elaborarea proiectelor, oferirea materialelor didactice în limba română, elaborarea unor pliante care să includă suport informațional privind regulile de angajare în câmpul muncii a moldovenilor care intenționează să plece în Federația Rusă etc. Delegația din Moldova a vorbit și despre Planul de reintegrarea a cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare. La rândul lor, membrii diasporei și-au exprimat recunoștința față de suportul oferit de către Biroul relații cu diaspora în desfășurarea activității.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților