Valoarea TVA pentru biocombustibili solizi, pe întregul lanț valoric, a fost stabilită la 8% începând cu ianuarie 2017. Modificarea se conţine în Politica bugetar-fiscală și vamală pentru 2017 aprobată recent de Parlament, transmite CURENTUL.
Potrivit documentului, taxa de 8% TVA va fi aplicată pentru livrarea biocombustibililor solizi, precum și pentru materia primă livrată pentru producerea biocombustibililor solizi (produse agricole și de silvicultură, deșeuri lemnoase).
Până acum, pentru biocombustibili era aplicată cota standard a TVA de 20%, în timp ce pentru gazele naturale – 8%. Astfel, domeniul bioenergiei a fost egalat cu sectorul gazier și va primi un nou impuls pentru dezvoltare.
Amintim că în ultimii cinci ani sectorul de producere a biocombustibililor s-a dezvoltat de la zero, fiind lansate peste 100 de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor. Monitorizările realizate de Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul Energie şi Biomasă arată că 70 dintre aceştia continuă să fie active în sector.
Lansarea afacerilor de producere a biocombustibililor a fost dictată de sporirea cererii acestora pe piaţă. În prezent, peste 190 de şcoli, grădiniţe, spitale din toată R. Moldova sunt racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă. La fel, peste o mie de familii au centrale termice pe biocombustibil beneficiind de subvenţii de circa o mie de euro acordate de Uniunea Europeană prin intermediul aceluiaşi proiect.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 7 ani, ce se desfășoară în perioada 2011-2017. Proiectul îşi propune să contribuie la producerea sigură, competitivă și durabilă a energiei din biomasă, cea mai viabilă şi accesibilă sursă de energie regenerabilă în Republica Moldova. Proiectul Energie şi Biomasă este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Cristina Parfeni