[ X ]
[ X ]
[ X ]
Bilanț parlamentar 2023: Biroul permanent a adoptat 36 de hotărâri
23 Ianuarie

În anul 2023, Biroul permanent al Parlamentului s-a întrunit în 36 de ședințe, în cadrul cărora a adoptat 36 de hotărâri. Aceste date se regăsesc în bilanțul activității parlamentare pentru anul trecut.

Printre hotărârile aprobate se numără Programul legislativ al Parlamentului pentru anul 2024, Planul de evaluare ex-post a actelor normative pentru anul curent, Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea consiliilor de experți pe lângă comisiile permanente ale Parlamentului, Nomenclatorul dosarelor Parlamentului, modificări în componența nominală a comisiilor parlamentare și a delegațiilor Parlamentului la organizațiile parlamentare internaționale. În sesiunea de primăvară a Parlamentului Biroul permanent s-a convocat în 21 de ședințe, aprobând 23 de hotărâri. Alte 14 ședințe ale Biroului permanent au avut loc în sesiunea de toamnă a Parlamentului, în cadrul cărora au fost adoptate 12 hotărâri. Totodată, membrii Biroului permanent s-au întrunit într-o ședință în afară celor două sesiuni ale Parlamentului, la care au adoptat hotărârea privind convocarea ședinței extraordinare a legislativului.

Biroul permanent este organul de lucru al Parlamentului și are ca atribuții propunerea privind data convocării ședințelor plenare, aprobarea proiectului ordinii de zi a ședințelor plenare, pregătirea şi asigurarea desfășurării lucrărilor Parlamentului, stabilirea modului de dezbatere publică a proiectelor de acte legislative, coordonarea activității comisiilor permanente etc.

Componența numerică și nominală a Biroului permanent se stabilește, conform Regulamentului Parlamentului, la propunerea fracțiunilor parlamentare, în funcție de reprezentarea proporțională a acestora în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, Președintele Parlamentului şi vicepreședinții. Membri ai Biroului permanent sunt: Președintele legislativului, Igor Grosu; vicepreședinții Parlamentului, Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea; reprezentanții Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate” – Lilian Carp, Doina Gherman, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Veronica Roșca, Olesea Stamate, Radu Marian, precum și reprezentanții Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – Corneliu Furculiţă, Vladimir Odnostalco, Constantin Starîş.

Inapoi la arhiva noutaților