[ X ]
Bijuteriile din lut polimeric. Ce sunt și la ce preț pot fi procurate? O meșteră din Capitală le confecționează la comandă
11 Iunie

Pasiunea din copilărie a devenit afacerea ei din prezent – este istoria artistei Ana Stanev din Chișinău, care transformă lutul polimeric în adevărate bijuterii și articole decorative. Timp de trei ani, meștera a adunat în palmeresul său un număr impunător de accesorii, care au fost apreciate în toate colțurile lumii.

Solicitată de reporterul CURENTUL, meștera ne-a comunicat că primele bijuterii din lut polimeric le-a creat pe când avea 12 ani, acesta fiind hobby-ul său din adolescență. Totuși, la făurirea adevăratelor bijuterii a revenit peste ani, atunci când a devenit mamă.

„Acum realizez bijuterii la comandă, de aceea în procesul de creație mă orientez în primul rând după preferințele clientului, însă am nevoie și de un model de bază de la care să mă inspir. Acesta poate fi un element din natură, florile de exemplu, sau un model creat anterior de către mine. Mă inspiră și modelele altor meșteri și artiști. Noul îl găsim în lucruri de mult uitate, întrucât moda este ciclică”, a relatat meștera.

Potrivit ei, bijuteriile și articolele din lut polimeric sunt destul de apreciate, în special compozițiile florale.

„Fiecare, dar fiecare creație va găsi spectatorul său! Avantajul acestui material este că nu ești limitat în forme, culori și tehnici și poți crea bijuterii în orice stil, de la cele mai simple forme geometrice, la compoziții cu 60-80 de flori. Se pot crea bijuterii pe placul oricui”, a menționat artista.

Totuși, o compoziție reușită se realizează în timp, atunci când meșterul descoperă specificul materiei prime și poate să o trateze cu maximă acuratețe.

„La fiecare etapă, reușit înseamnă alt ceva, ca și perfecțiunea execuției, compoziției, culorii… Trebuie să fie o bijuterie care îți produce plăcere ție ca meșter, dacă nu, o strici și o faci din nou. Dar acum după ceva timp, am înțeles două secrete ale lutului polimeric: să nu fie nici un fir de praf și să-l atingi neatingândul”, a mărturisit Ana.

Ce ține de rezistența bijuteriilor, meștera a afirmat că acestea pot fi utilizate o perioadă îndelungată, deoarece lutul polimeric este destul de elastic, pe când componenta metalică este mai vulnerabilă, se zgârie, uzează și se oxidează uneori.

„Nu aș recomanda să se facă băi sau să se doarmă cu astfel de bijuterii, în primul rând pentru că nu e comod, dar în general pot fi purtate oricând și oriunde”, a conchis tânăra mămică.

Gama de produse din lut polimeric are prețuri variate, care încep de la 50 lei și ajung până la 1500 lei, în funcție de complexitate. Meștera are și un atelier pe Strada Pietonală, la care visa de pe la 16 ani, și de unde clienții își pot ridica comenzile plasate preventiv pe rețelele de socializare.

Artista nu se oprește aici – pe viitor dorește să dezvolte mica afacere.

„Tare aș vrea să creștem până la colecții de bijuterii, și să cucerim inimile femeilor nu numai din Moldova, dar și din toată lumea”, aspiră Ana Stanev.

Doina Buruiană 

Inapoi la arhiva noutaților