[ X ]
[ X ]
[ X ]
Bibliotecile din țară vor activa în baza unei noi legi
17 August

Textul noii legi cu privire la biblioteci va fi publicat mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Proiectul legii a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi elaborat în contextul implementării Programului legislativ de transpunere a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană.

Scopul şi obiectivul major al noului cadru de reglementare este de a consolida rolul bibliotecii în societate drept un serviciu public.

Prevederile detaliate în lege vin să reglementeze statutul bibliotecilor publice teritoriale şi competenţele lor. De asemenea, documentul statuează modul de constituire, cât şi cel de încetare a activităţii bibliotecilor publice.

Un aspect inovator al legii este crearea unui Registru de stat al bibliotecilor. Legea prezintă şi o abordare nouă în raport cu serviciile de bibliotecă. Astfel, în comparaţie cu legea în vigoare, noul document operează cu un concept nou – servicii de bibliotecă de bază, care urmează să fie acordate gratuit utilizatorilor bibliotecii.

Legea reglementează în mod expres obligaţia bibliotecilor de a asigura accesul fizic şi de a organiza servicii speciale pentru persoanele cu dizabilităţi.

O altă prevedere nouă se referă la obligaţia de a planifica în bugetul bibliotecii sume necesare pentru achiziţii de documente de bibliotecă în limbile minorităţilor din cadrul comunităţii, pe care biblioteca respectivă o deserveşte.

Implementarea noii Legi cu privire la biblioteci se va asigura din contul bugetului de stat şi al bugetelor locale. Documentul va intra în vigoare în termen de 18 luni după publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Sursa: moldpres.md

Inapoi la arhiva noutaților