[ X ]
[ X ]
[ X ]
Beneficiile sparanghelului, enumerate de Valerie’s Food: Are proprietăţi antiîmbătrânire, este considerat afrodisiac, protejează împotriva cancerului!
18 Mai

Tot mai multă lume e în căutare de sparanghel, folosit atât în alimentaţie, cât şi ca plantă medicinală. La noi în ţară se cultivă de câţiva ani şi ajunge să coste un kilogram sute de lei, dar asta nu-i opreşte pe consumatori pentru a duce un mod de viaţă sănătos, fiind una dintre cele mai echilibrate legume din punct de vedere nutriţional, cu un conţinut scăzut în calorii, dar bogat în vitamine şi minerale, informează CURENTUL.

Astfel, Valeria Ţurcan, autoarea blogului Valerie’s Food, a dezvăluit câteva beneficii a sparanghelului, dar şi cum se poate de pregătit.

„Beneficiile consumului de sparanghel: detoxifiază, are proprietăţi antiîmbătrânire, este considerat afrodisiac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale. La fel, este benefic pentru femeile însărcinate – nutriționiștii susțin că sparanghelul este un aliment-minune pentru femeile însărcinate, datorită conținutului său ridicat de acid folic. Acidul folic asigură dezvoltarea normală a fătului pe parcursul celor 9 luni de sarcină” a spus ea, pe social media.

„Pentru a te bucura de gustul, dar și de beneficiile sale, consumă sparanghelul la cel mult o zi, două după ce l-ai achiziționat”, a adăugat bloggeriţa.

Valeria spune cum trebuie să alegem această legume: „Căutaţi tulpinile ferme, cu capetele verde închis sau purpurii şi cu lăstarii închişi. Partea inferioară tăiată nu ar trebui să fie prea lemnoasă, deşi textura uşor lemnoasă ajută la prevenirea uscării”.

Iată cum pregăteşte Valeria sparanghelul. „Eu ador să-l stropesc cu ulei de măsline, îl condimentez cu sare, piper și-l prăjit pe grill-ul încins bine. Îmi place să rămână textura crocantă și să-l servesc cu lămâie. De asemenea puteți pregăti din sparanghel: supă-cremă, tarte, quiche, omletă, salată, paste, îl puteți mânca cu carne și pește”, a menționat bloggerița.

Precizăm că, la noi în ţară sparanghelul se cultivă de câţiva ani, astfel că, pe rafturile magazinelor găsim nu doar sparanghel importat, ci și autohton.

Sparanghelul, potrivit Wikipedia, este o specie de plante erbacee cu rădăcini cărnoase și care are frunze nedezvoltate asemănătoare ca aspect cu solzii unui pește. Sparanghelul este originar din Europa, nordul Africii și vestul Asiei, și este cultivat pe scară largă ca legume şi este cultivat pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut.

Cristina Tomac

Inapoi la arhiva noutaților