[ X ]
Beneficiile frontierelor comune: Instituțiile eligibile vor beneficia direct de suportul financiar din partea UE
20 Aprilie

Cancelaria de Stat, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, a organizat astăzi ediția a treia a Conferinței naţionale „Cooperarea transfrontalieră: beneficiile frontierelor comune pentru anii 2014-2020”, transmite CURENTUL.

Evenimentul a întrunit beneficiarii programelor de cooperare transfrontalieră în Republica Moldova, reprezentanții structurilor de management din cadrul programelor, precum și organizațiile active în domeniul dezvoltării regionale și cooperării transfrontaliere.

În cadrul conferinţei au fost prezentate oportunitățile oferite de Programele de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene eligibile pentru Republica Moldova, condițiile de aplicare, precum și  noile modalități de comunicare și stabilire a parteneriatelor.

Rezultatele obținute în urma implementării proiectelor finanțate în cadrul programelor transfrontaliere în Moldova au fost reflectate prin expoziția cu genericul „Cooperarea cu fața umană”. Totodată, participanţii au fost informați despre viitoarele Programe de Cooperare Transfrontalieră 2014-2020, care sunt în faza de lansare a apelurilor de propuneri de proiecte.

Prezentă la eveniment, Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, a remarcat avantajele acestor programe pentru Republica Moldova, în special pentru beneficiarii finali – cetățenii, reiterând și importanța mecanismelor de implementare a proiectelor care oferă posibilitatea instituțiilor eligibile să beneficieze direct de suportul financiar din partea UE.

„Priorităţile stabilite în cadrul Programelor au fost transpuse în proiecte viabile, mature, cu impact asupra comunităţilor în care au fost implementate. Fiecare proiect realizat este o istorie de succes și o victorie a unui parteneriat stabil ce oferă un cadru favorabil pentru extinderea cooperării între țările participante, pregătind terenul pentru o implicare dinamică în proiecte ambiţioase de aliniere la standardele europene”, a menționat Lilia Palii.

La rândul său Ambasadorul UE în Republica Moldova a declarat: „Proiectele de cooperare transfrontalieră și asistența oferită în acest domeniu reflectă importanța pe care UE o acordă împărtășirii oportunităților cu vecinii săi. Avem un obiectiv comun de abordare a provocărilor la granițele noastre și cel de conlucrare pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor”.

Organizațiile interesate au avut posibilitatea să comunice direct cu reprezentanții programelor de cooperare transfrontalieră în țara noastră. Astfel, evenimentul a contribuit la facilitarea schimbului de experiență și la crearea unor parteneriate durabile între părțile interesate și cele implicate în implementarea proiectelor transfrontaliere.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților