[ X ]
Bătălie mare pentru subvențiile în agricultură acordate de stat. Câți fermieri luptă pentru 660 milioane lei
3 Noiembrie

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) informează, cu referire la informațiile oferite de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), privind rezultatele recepționării solicitărilor de finanțare pentru anul 2016, campanie desfăşurată în perioada 5 august – 31 octombrie curent, transmite CURENTUL.

În decurs de 3 luni, AIPA a recepționat peste 4 mii 5 sute de cereri de subvenționare în sumă totală de cca 630 milioane de lei.

Astfel, au fost depuse 1 418 de cereri privind procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional, în sumă de 116 milioane de lei.

Pentru înființarea, modernizarea şi defrișarea plantațiilor multianuale AIPA a primit 942 de cereri. Valoarea se ridică la 166 milioane de lei.

Pentru creditarea producătorilor agricoli de către băncile comerciale şi instituțiile financiare nebancare s-au recepționat 1 184 cereri, având valoarea totală nerambursabilă de 81 milioane de lei. Pentru investițiile pentru dezvoltarea infrastructurii post – recoltare şi procesare au fost depuse 268 de cereri de finanțare, în valoare totală nerambursabilă de circa 133 milioane de lei.

Pentru procurarea echipamentului de irigare au fost depuse 119 dosare cu o valoare totală de 21 milioane de lei. Pentru stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură – 118 cereri, însumând 11 milioane de lei. Pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice AIPA comunică că au fost depuse 93 de dosare în valoare totală nerambursabilă de circa 38 milioane de lei.

Pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat au fost primite 67 de cereri de finanțare în valoare totală de 17 milioane de lei.

Pentru îmbunătățirea şi dezvoltarea infrastructurii rurale s-au depus 52 de cereri de finanțare, în valoare totală de circa 8 milioane de lei.
Pentru stimularea producătorilor agricoli pentru compensarea cheltuielilor la irigare, AIPA a primit 50 cereri de finanțare cu o valoare totală nerambursabilă de 4 milioane de lei. Pentru stimularea procurării animalelor de prăsilă şi menținerii fondului genetic al acestora s-au depus 46 de cereri cu valoarea de aproximativ 26 milioane de lei.
Pentru dosarele care vizează gestionarea durabilă a resurselor naturale, Agenția a primit 44 de dosare. Valoarea totală nerambursabilă a acestora este de 8 milioane de lei.
În 2016 a fost deschisă sesiunea de primire a cererilor și pentru două măsuri noi. Astfel, pentru dezvoltarea şi promovarea agriculturii ecologice au fost depuse 14 dosare în valoare de 6sute mii lei, iar pentru serviciile de consultanță și formare s-au depus 6 solicitări de finanțare în valoare de 12 mii lei.

Pentru “Stimularea investiţiilor pentru consolidarea terenurilor agricole” au  fost depuse 2 dosare în valoare de circa 18 mii lei, iar pentru „Stimularea constituirii şi funcţionării grupurilor de producători agricoli” care este o submăsura relativ nouă, a fost depus un singur dosar cu valoarea de cca 215 mii lei.

De asemenea, AIPA informează că, actualmente, sunt autorizate 876 de cereri de finanțare în valoare totală de circa 99 milioane de lei. Ulterior, urmează a fi autorizate până la finele lunii noiembrie, dosarele care se vor încadra în limita fondului de subvenționare a producătorilor agricoli prevăzut pentru 2016. Dosarele de subvenționare recepționate peste limita fondului de subvenționare disponibil vor fi autorizare spre plată din fondul de subvenționare pentru anul 2017.

În conformitate cu Legea bugetului de stat pentru Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul 2016 a fost alocată suma de 900 milioane de lei, inclusiv 387,6 milioane de lei din contul Programului ENPARD Moldova – suport pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Ulterior, prin modificarea şi completarea la Legea bugetului din 3 octombrie 2016, fondul de subvenționare a fost diminuat cu circa 2 sute milioane de lei.

În aceste condiții, pentru perioada de referință, din totalul de 7 sute milioane de lei alocate prin Legea Bugetului, au fost achitate restanțele la plata subvențiilor pentru perioada anului 2014 în sumă  totală de cca 58 milioane de lei pentru 123 de dosare, inclusiv sprijinul financiar producătorilor de fructe din 2014. Totodată, pentru perioada de subvenționare 2015 au fost achitate 3 554 de cereri de subvenționare în sumă totală de circa 412 milioane de lei.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților