Opt cluburi pilot de susținere a bărbaților în împărțirea egală a responsabilităților casnice și a celor de familie vor fi create în raioanele Strășeni și Fălești în următorii doi ani. Proiectul face parte din Programul regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA, informează CURENTUL.
Potrivit reprezentanților UNFPA, Clubul Taților înseamnă un spațiu dedicat actualilor și viitorilor tați, unde aceștia pot primi sprijin și resurse pentru a se implica activ în creșterea și educarea copiilor, dar și în activitățile considerate în mod tradițional ca fiind doar pentru femei.
„Uniunea Europeană susține egalitatea de șanse între femei și bărbați, iar Programul dat este un exemplu concret în acest sens. Sperăm că în curând vom replica această inițiativă la nivel național”, a declarat Magdalena Mueller-Uri, șefa secției operațiuni la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Studiile arată că ponderea bărbaților care se implică zilnic în îngrijirea copiilor este foarte mică. În cele mai multe cazuri, această activitate este îndeplinită de mame. Prin intermediul Cluburilor, dorim să încurajăm tații să se implice activ atât în creșterea și educarea copiilor, cât și în partajarea treburilor casnice”, a adăugat Violeta Terguță, coordonatoarea Programului.
Prima activitate din cadrul proiectului a fost organizată de către Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, la Strășeni și Fălești, unde peste 80 de actuali și viitori tați din aceste localități au participat la o discuție sub formă de focus-grup, în care au fost consultați despre această inițiativă.
Eugen Oprea din Strășeni, tată a doi copii, a salutat această idee, menționând că atunci când a devenit tată, și-a spus că va participa activ în educația și creșterea copiilor săi. „Am considerat indispensabil ca ei să simtă și prezența mamei, și a tatălui. La început atitudinea altor tați față de mine era un pic diferită. Dar nu asta m-a interesat. M-au interesat familia mea, copiii mei. Mă bucur foarte mult să observ că acum sunt tot mai mulți tați care se implică”, a spus Eugen.
Regulamentul de organizare și funcționare a Clubului Taților, precum și planul de activitate va fi elaborat ulterior, după analiza rezultatelor discuțiilor în focus-grupuri, a consultării reprezentanților APL, partenerilor locali, dar și a analizei resurselor elaborate de Biroul Regional UNFPA pentru programele de implicare a taților. Primele sesiuni se vor desfășura în luna decembrie curent.
Doina Buruiană, stagiar