Oportunitățile de susținere a mediului de afaceri în contextul crizei pandemice prin programele Băncii Mondiale au fost discutate, astăzi, de ministrul Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean și Anna Akhalkatsi managerul de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, transmite CURENTUL.
În cadrul sesiunii de videoconferință, Serghei Railean a subliniat că toate eforturile Ministerului sunt îndreptate acum în sprijinirea întreprinderilor prin măsuri de atenuare a impactului negativ al crizei pandemice asupra activității acestora și protecția angajaților.
În acest context, ministrul Economiei a solicitat acordarea unui sprijin suplimentar din partea Băncii Mondiale, în special de acces la finanțare pentru întreprinderile moldovenești atât în perioada de criză, cât și de post-criză.
„Echipa ministerului a elaborat un plan intersectorial de măsuri pentru situația de urgență. Acesta include soluții pe termen imediat, însă avem nevoie de expertiză pe impactul acțiunilor pe termen mediu și lung. De aceea, mizăm pe suportul Băncii Mondiale în efortul nostru de a ajuta business-ul din Republica Moldova să depășească dificultățile generate de criza pandemică, dar și pe măsurile macro-economice”, a afirmat Serghei Railean.
La rândul său, reprezentantul Băncii Mondiale a dat asigurări că echipa sa de experți va interveni cu expertiza planului de acțiuni anticriză elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, dar și cu finanțări adiționale în cadrul proiectelor in derulare și celor noi pentru susținerea mediului de afaceri atât în contextul pandemiei de COVID-19, cât și în perioada de post-criză. De asemenea, Anna Akhalkatsi a menționat că recent bordul băncii a aprobat mobilizarea unor resurse in valoare de cca. 150 miliarde de dolari în următoarele 15 luni, pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să atenueze impactul asupra economiei mondiale cauzat de pandemia de coronavirus (COVID-19).
Cristina Pendea