[ X ]
Bălan și Ignatiev s-au întâlnit la Tiraspol și au discutat mai multe subiecte
8 Februarie

La Tiraspol a avut loc prima întrevedere din acest an a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, informează CURENTUL.

Întrevederea a avut loc la sediul Misiunii OSCE din or. Tiraspol și au participat reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev, dar și au asistat reprezentanţii Misiunii OSCE în Moldova şi ai Ucrainei.

Potrivit unui comunicat de presă, părţile au exprimat disponibilitatea de a reactiva toate platformele de dialog existente. ”Cu dinamizarea eforturilor constructive, depolitizarea problemelor cu caracter social-economic şi umanitar, transmiterea unor impulsuri pozitive pentru activitatea grupurilor de lucru sectoriale, efectuarea unor schimburi interactive de viziuni pe marginea subiectelor actuale de pe agendă şi cu convenirea unor modele de soluţii benefice pentru populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului”, susțin ei.

Totodată, reprezentanţii politici au evaluat nivelul de realizare a prevederilor Protocolului şedinţei oficiale a Conferinţei permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană din 03 iunie 2016, confirmând deschiderea de a continua discuţiile la nivel tehnic şi de a ajunge la abordări rezonabile.

De asemenea, în cadrul discuţiilor au fost expuse poziţiile părţilor vis-a-vis de posibile opţiuni de avansare a dialogului pe următoarele subiecte:

– eliminarea barierelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, mijloacelor de transport, bunurilor şi serviciilor;

– deschiderea podului peste r.Nistru dintre localităţile Gura Bâcului şi Bâcioc;

– aspecte legate de implementarea prevederilor Deciziei protocolare cu privire la principiile reluării plenare a circulaţiei trenurilor marfare prin regiunea transnistreană din 30 martie 2012, termenul de acţiune al căreia a fost prolongat recent până la 31 decembrie 2017;

– asigurarea accesului nestingherit al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole, amplasate după traseul Tiraspol-Râbniţa;

– realizarea proiectului de evacuare a unor substanţe chimice periculoase acumulate la Combinatul de carne din Tiraspol (5 tone de amoniac);

– crearea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

Totodată, a fost menţionată necesitatea de a mobiliza potenţialul participanţilor în formatul de negocieri „5+2” în vederea implicării constructive a acestora în proces şi determinării unor proiecte de decizii viabile pe marginea unor probleme ce pot fi soluţionate la etapa curentă, fiind manifestată în acest sens o deshiderea din partea Chişinăului şi Tiraspolului.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților