[ X ]
[ X ]
[ X ]
Azi marcăm Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor
7 Iunie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează că, astăzi, se marchează Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor cu tematica „Siguranța alimentelor, problema tuturor”, transmite CURENTUL.

„Siguranța alimentară, prin asigurarea cantităților suficiente de alimente sigure și nutritive, este esențială pentru promovarea unei bune sănătăți și susținerea vieții în general. Conform datelor organizațiilor mondiale de specialitate, anual, se înregistrează aproximativ 600 de milioane de cazuri de boli alimentare. Astfel, aproape 1 din 10 persoane din lume se îmbolnăvesc după ce au consumat alimente contaminate. Copiii cu vârsta sub 5 ani transportă 40% din povara bolii alimentare cu 125 000 de decese în fiecare an”, comunică ANSA.

„Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este autoritatea subordonată Guvernului care asigură organizarea şi coordonarea acţiunilor în domenii orientate spre siguranţa alimentelor, precum şi spre calitatea produselor alimentare, inofensivitatea materiei prime şi a produselor alimentare obţinute în urma prelucrării ei și alte domenii. Obiectivul general al Agenției Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor este de a atinge un nivel înalt al siguranței alimentelor pe tot parcursul lanțului alimentar, de la producția de materie primă până la distribuția produselor alimentare către consumator. În domeniul siguranței produselor alimentare și a hranei pentru animale, ANSA are atribuții ce țin de asigurarea: controlului sanitar-veterinar și al bunăstării animalelor; controlului semincer; protecției și sănătății plantelor și a carantinei fitosanitare; siguranței biologice, chimice și fizice a produselor alimentare de origine animală și non-animală; sănătății animalelor; controlului bolilor contagioase la animale, zoonozelor și agenților epizootici; supravegherii și monitorizării producerii, importului, comercializării, utilizării și depozitării produselor fitosanitare; medicamentelor de uz veterinar și a fertilizatorilor; supravegherii și controlului reziduurilor de pesticide, fertilizatori, alți contaminanți sau a supravegherii calității produselor primare, a alimentelor și hranei pentru animale, precum și a altor domenii”, se mai menționează într-un comunicat al Agenției.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților