În cadrul proiectului lansat de către CURENTUL – „Cu drag de țară”, dedicat Zilei Independenței Republicii Moldova, avocatul Vladislav Gribincea, Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, ne-a spus cum vede R. Moldova la 26 de ani de Independență, cum a contribuit la dezvoltarea țării, de ce suntem unde suntem și ce trebuie de făcut pentru a schimba situația în bine.
„Este greu de spus cum ar arăta Republica Moldova dacă ar fi fost luate alte decizii strategice în ceea ce privește dezvoltarea acestui teritoriu. Trăim cu siguranță în alte timpuri și, cu siguranță, ne scapă multe nuanțe importante. Este totuși cert că oamenii gândesc mai liber, însă sunt încă mulți cei care nu au înțeles că independența vine mână în mână cu responsabilitatea, iar soarta nu ți-o face statul, ci tu, cu mâinile proprii. Trăim în alte realități politice, economice și chiar culturale. Ceea ce însă persistă la mulți din abundență este nostalgia după trecut, adică după tinerețe”, a menționat Vladislav Gribincea.
Avocatul a precizat că tot ceea ce a făcut până acum, a făcut din intenții bune.
„Nu cred că am făcut multe, dar nici nu am cred că au putut să fac multe. Totul este înainte. Cert însă este că ceea ce am făcut, a făcut din bune intenții și fără a face compromisuri cu conștiința”.
Totodată, Vladislav Gribincea menționează că au fost comise în acești 26 de ani mai multe greșeli.
„Au fost mai multe greșeli. Pe mine totuși mă îngrijorează că nu avem deocamdată o națiune consolidată. Am impresia că națiunea nu știe cu siguranță încotro să meargă și se rătăcește între doi pomi. Unii votează cu nostalgia, iar alții se aruncă fără frică în apele tulburi ale schimbării. Cert însă este că nu putem sta cu fundul în două bărci care plutesc în direcții diferite. Încercând să facem asta, de fapt, nu facem altceva decât să stăm pe loc. Decizia este dureroasă, cu riscuri și supărări, însă ea trebuie luată, dacă dorim să trăim mai bine și să nu ne pară rău pentru timpul pierdut în zadar.
O altă problemă, care se resimte tot mai acut în ultima perioadă, este pierderea speranței că tinerii au o șansă de a se realiza în această țară. Ea este legată atât de realitățile în care se fac afaceri în țară, cât și de faptul că tinerii nu mai cred că pot influența lucrurile în bine.”, a punctat Vladislav Gribincea.
De asemenea, Președintele CRJM a enumerat ce trebuie de făcut ca starea lucrurile în țară să fie schimbate.
„După mine, stabilirea corectă a diagnozei este problema pe jumătate soluționată. În Moldova nu ne putem dezvolta economic, plăti salarii și pensii mai bune, fără investiții din afară. Acestea nu vor veni dacă nu există siguranța că investițiile sunt sigure în Moldova. Mă tem că mai sunt multe de făcut în acest sens, în special în ceea ce privește combaterea corupției, garantarea unei independențe veritabile a judecătorilor și a asigura o guvernare responsabilă”, a adăugat Vladislav Gribincea.
Notă: Republicat din 18 august 2017.
Cristina Parfeni