[ X ]
[ X ]
[ X ]
Avocatul lui Vlad Filat, despre primul dosar: Se impune rejudecarea cauzei
12 Iunie

Avocatul ex-Premierului Vlad Filat, Victor Munteanu, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia s-a referit la „adevărul despre dosarul lui Vlad Filat”, informează CURENTUL.

Apărătorul a menționat că, în ultima perioadă, a făcut o analiză mai amplă a tuturor circumstanțelor cauzei penale și a obținut, între timp, informații relevante care demonstrează ilegalitățile comise în primul dosar.

Potrivit spuselor sale, au fost încălcate multiple norme legale în acest dosar, începând cu ridicarea imunității, care s-a făcut prin vot deschis – deși legea prevede votul secret, și reținerea fostului Premier în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015, deși, afirmă el, informațiile prezentate de Procurorul General ar fi trebuit să treacă întâi prin Comisia juridică.

„Suma vociferată de Procurorul General – 250 de mii de dolari, pe care Vlad Filat le-ar fi extorcat de la Ilan Șor, a fost spusă pentru a induce în eroare opinia publică națională și internațională. Procurorii în doar 2 luni au reușit să transmită dosarul în instanța de judecată și deja au expediat 40, 3 milioane de dolari, cu aproximativ 200 de milioane mai puțin decât anunțase Procurorul General. Procesul de judecată a început încă din Parlament și s-a desfășurat cu ușile închise, fără documente traduse, fără temei legal sau probe, fără ascultarea martorilor apărării, fără documente care să demonstreze rulajele financiare. Lui Vlad Filat i-au fost atribuite companii cu care nu are nici o legătură”, a mai spus Munteanu.

Avocatul a spus, totodată, că: „cu regret, în doar 6 luni, cu viteza luminii, prima instanță l-a condamnat la 9 ani”. De asemenea, el a spus că Curtea Supremă de Justiție a respins recursul ca neîntemeiat, fiind depuse 6 recursuri, și a menținut decizia Curții de Apel. Potrivit avocatului, dosarul nici nu a fost examinat de instanța supremă, dar aceasta avea obligația să examineze deciziile instanțelor anterioare, având în vedere rezonanța și complexitatea acestui dosar.

„Toate încălcările din dosarul domnului Filat au demonstrat un lucru. S-a demonstrat că sentințele sunt scrise vădit pentru a reduce la tăcere persoanele incomode. Cazul lui Vlad Filat a fost numit în rapoartele mai multor state drept „justiție selectivă și răfuială cu oponenții politici””, a subliniat Munteanu.

Victor Munteanu a prezentat și o serie de documente ce arată că Vlad Filat nu are legătură cu anumite companii care i-au fost atribuite.

„Se impune rejudecarea cauzei în ansamblu, pentru că sumele de la baza cauzei sunt fictive. Procurorul General a spus în Parlament 250 milioane de dolari, dosarul a fost trimis în judecată cu 40, după Curtea de Apel s-au mai exclus 16 milioane, ajungându-se la 24 milioane, din documentele de la autoritățile române se mai exclud alte 10 milioane de dolari atribuite ilegal. Din probele prezentate alte 3 milioane se exclud, cerere de revizuire fiind depusă. Și astăzi urmează să depunem o altă cerere privind alte 7 milioane de dolari”, a explicat avocatul, precizând că rămâne suma de circa 3 milioane de dolari, iar aceasta va fi clarificată cu probe, însă este mai complicat fiind vorba de jurisdicții off-shore.

Apărătorul a subliniat, „cu toată responsabilitatea”, că „Vlad Filat nu a avut parte de un proces de judecată, ci de o execuție publică”, și a transmis un mesaj clar societății – dacă Vlad Filat poate fi condamnat, atunci oricine se poate aștepta la așa ceva. „Cu siguranță, acest dosar, care a dus la condamnarea fostului Premier la 9 ani de detenție, va fi un exemplu de justiție selectivă pe viitor”, a spus avocatul, adăugând că e un dosar cu tentă politică evidentă și că, inevitabil, până la urmă adevărul iese la iveală.

Victor Munteanu a spus că astăzi urmează să depună cerere de revizuire pe noul temei descoperit și a îndemnat reprezentanții misiunilor diplomatice să urmărească îndeaproape această cerere și acest caz, în general.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților