Pe data de 28 martie 2019, Curtea europeană a drepturilor omului a făcut publică decizia în cauza Filat și alți 4 împotriva Republicii Moldova, care vizează plângerile reclamanților privind condițiile de detenție, protejate de Articolul 3 al Convenției europene a drepturilor omului. Despre aceasta anunță Victor Munteanu, avocatul ex-premierului Vlad Filat, informează CURENTUL.
Potrivit spuselor sale, în cererea sa, adresată Curții Europene a drepturilor omului nr. 11657/16, Vladimir Filat s-a plâns, printre altele, de condițiile de detenție pe durata arestării sale preventive, de încălcarea dreptului la libertate și siguranță din cauza lipsei temeiurilor de aflare în arest preventiv pe perioada judecării cauzei sale, dar și de încălcarea dreptului la viață privată.
În decizia de astăzi, Curtea europeană s-a expus doar pe capătul de cerere privind încălcarea Articolului 3 al Convenției și a constatat următoarele: „Curtea notează, că începând cu 1 ianuarie 2019, justițiabilii pot exercita o nouă procedură pentru a denunța condițiile lor de detenție. În decizia sa recentă Draniceru c. République de Moldova ((dec.), no 31975/15, §§ 10-19, 12 februarie 2019), aceasta a analizat dispozițiile privind procedura respectivă și s-a pronunțat asupra eficacității și a considerat-o a priori ca una efectivă și procedura oferă, în principiu, perspective de redresare corespunzătoare a violărilor Convenției, datorate condițiilor rele de detenție.”
„Apărarea lui Vladimir Filat a pregătit deja o cerere de chemare în judecată prin prisma noului remediu privind condițiile de detenție, care va fi depusă în următoarele zile.
Decizia de astăzi a Curții nu afectează celelalte plângeri înaintate de Vladimir Filat instanței de la Strasbourg”, precizează Munteanu.
Cristina Gurez