[ X ]
[ X ]
[ X ]
Aviz pozitiv de la CEC: Alegerile locale generale s-ar putea desfășura într-o zi fixă, la fiecare 4 ani
3 Iulie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, astăzi, în ședință, avizul la proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea articolelor 8 și 133 din Codul electoral, informează CURENTUL.

CEC a precizat că, Cancelaria de Stat a transmis către CEC spre examinare și avizare e hotărâre a Guvernului privind aprobarea proiectul de lege modificarea articolelor 8 și 133 din Codul electoral.

Potrivit CEC, se propune ca art. 8 să fie completat cu o propoziție nouă, având următorul cuprins: „alegerile locale generale au loc într-o singură zi, a treia duminică din luna octombrie, pe întreg teritoriul țării, odată la 4 ani” și la art. 133, alin 1 va avea următorul cuprins: „alegerile locale generale au loc a treia duminică din luna octombrie, pe întreg teritoriul țării, odată la 4 ani”.

Potrivit autorilor, scopul proiectului constă în stabilirea cu exactitate a zilei în care se vor desfășura alegerile locale generale pe întreg teritoriul țării.

În nota informativă, autorul menționează că, „modificările propuse vor conduce la asigurarea bunei funcționări a activității APL și la deblocarea situațiilor de criză generate de funcționalitatea autorității legislative care este abilitată să stabilească data alegerilor locale general, precum și la asigurarea dreptului constituțional al cetățenilor de a alege”.

Astfel, analizând proiectul de hotărâre, în limita competențelor instituționale CEC a apreciat drept judicioasă propunerea autorului de a fi stabilită o zi fixă pentru organizare și desfășurare a alegerilor.

„Or, instituirea prin lege a acestei prevederi va permite excluderea interpretărilor și incertitudinii privind stabilirea datei. În cazul în care va fi aprobată propunerea, atât autoritatea electorală, cât și alte autorități, instituții, implicate în procesul electoral, vor putea să-și planifice activitățile și resursele din timp. De asemenea, aceste modificări vor asigura continuitatea tuturor proceselor aferente organizării și desfășurării acestui timp de scrutin”, au precizat reprezentanții CEC.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților