[ X ]
[ X ]
[ X ]
Avia Invest: Rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro
23 Noiembrie

Avia Invest consideră că decizia Curții de Apel Chisinau din 23.11.22 privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție.

Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuției a contractului, este absolut absurd și chiar ciudat. Cel puțin prin faptul că în baza actelor judecătorești, contractul de asigurare este valabil și obligatoriu din punct de vedere juridic. Mai mult, a doua asigurare (suplimentară) nu a fost contestată de nimeni niciodată, iar polița de asigurare a fost acceptată de Agenția Proprietăți Publice și este încă acolo.

Cum poate instanța de apel să ia o decizie de reziliere a contractului de concesiune pe faptul presupusei lipsei de asigurări, dacă însuși asigurarea este valabilă în baza unei hotărâri judecătorești?

Consecințele viitoare ale unei astfel de decizii pentru judecătorii Minciună, Palanciuc și Negru sunt evidente.

Ceea ce s-a întâmplat demonstrează încă o dată că nu există motive reale pentru rezilierea contractului de concesiune și nu au existat niciodată.

Este evident că asupra instanțelor s-a făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preț să ia astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului.

Atragem atenția publicului și autorităților din Republica Moldova că rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care în prezent se ridică la peste 90 de milioane de euro, confirmate prin audituri internaționale și prin deciziile APP din 2013 până în 2021.

Dorim să reamintim autorităților că decizia arbitrajului de la Stockholm privind presupusa lipsă de investiții este o fantezie și o încercare de a reda drept adevăr o minciună. Arbitrajul internațional nu a stabilit absența investițiilor, doar că investițiile efectuate nu se încadrau în vreuna dintre convențiile internaționale. Această decizie a fost atacată cu recurs.
Autoritățile moldovenești trebuie să înțeleagă clar și să cunoască consecințele deciziei ilegale a Curții de Apel Chișinău din 23 noiembrie 2022 – restituirea necondiționată a tuturor investițiilor.

Menționăm că Avia Invest nu și-a dorit niciodată o asemenea desfășurare a evenimentelor, a îndemnat în toate modurile posibile autoritățile să participe la dialog și să conștientizeze consecințele acțiunilor lor.

Inapoi la arhiva noutaților