[ X ]
Aveți grijă la produsele contrafăcute procurate online!
19 Septembrie

În contextul creșterii vânzărilor în mediul on-line, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței recomandă consumatorilor să fie mai vigilenți și să urmeze cei 10 pași simpli întru protejarea împotriva achiziționării produselor contrafăcute.

Verificați cu atenție etichetele, ambalajele și conținutul.

Etichetele și ambalajele pot fi indicatori de demascare a unui produs contrafăcut. Căutați datele „a se utiliza până la” lipsă sau expirate, sigilii de siguranță care sunt rupte, lipsa informațiilor de garanție sau un mod neobișnuit de ambalare. Pentru achiziții mai mari, cum ar fi echipamente mecanice sau electronice, căutați vânzători cu reputație și verificați codul fiscal al persoanei juridice pe platforma https://idno.md/ despre existența acestuia cît și corectitudinea datelor.

Apelați la comercianții autorizați.

De multe ori companiile publică, online sau în materialele de ambalare, listele comercianților autorizați. Dacă nu sunteți siguri de faptul că un vânzător a achiziționat produsele de la un distribuitor autorizat, cereți de la vânzător informații despre sursa mărfurilor pe care le puteți ulterior verifica.

Lipsa bonului fiscal poate fi un indiciu de mascare a activității ilegale.

Deseori, întreprinderile care comercializează bunuri contrafăcute nu raportează vânzările lor către Serviciul Fiscal de Stat – o diferență pe care o puteți observa în prețul pe care îl plătiți în cele din urmă. În cazul în care un preț de achiziție nu pare să reflecte impozitul pe venit sau alte taxe, ar trebui să vă interesați, înainte de cumpărare, de preț și de sursa produselor acelei companii.

Insistați pe tranzacții securizate. Cei care operează cu produsele contrafăcute nu țin cont de necesitatea de a transmite și a stoca datele clienților într-un mod securizat. Evitați să efectuați o achiziție, dacă nu sunteți siguri de securitatea tranzacției. Când faceți cumpărături on-line, asigurați-vă că plățile sunt trimise prin intermediul site-urilor web care încep cu https: // („s” este reprezentat pentru siguranță) și căutați un simbol de blocare în partea de jos a browser-ului.

Urmăriți asigurarea calității pe piața secundară.

Solicitați detalii cu privire la procedurile de asigurare a calității ale furnizorului. Comercianții de încredere dispun de proceduri detaliate de control, precum și de tehnicieni pentru a verifica produsele pe care le vând.

Raportați despre spam-ul dubios și produsele defecte.

Consumatorii pot juca un rol important în menținerea pieței fără produse contrafăcute, acționând ca o sursă de indici de investigare pentru titularii de mărci. Dacă recepționați mesaje spam care vă direcționează către un site web suspect, notificați în acest sens Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. De asemenea, dacă bănuiți că ați achiziționat un produs contrafăcut sau piratat, notificați titularul mărcii sau autoritatea competentă.

Fiți vigilenți atunci când cumpărați în străinătate.

În timp ce multe companii internaționale oferă produse unice, care nu sunt disponibile sau sunt greu de găsit pe piața internă, în anumite piețe externe produsele contrafăcute și piratate sunt chiar mai răspândite. Funcționarii Serviciului Vamal au dreptul de a confisca produsele contrafăcute la intrarea pe teritoriul țării. De asemenea, atunci când faceți cumpărături pe site-urile internaționale, căutați furnizorii de încredere, care utilizează garanții de securitate și confidențialitate.

Instruiți-vă copiii cu privire la produsele contrafăcute.

Educați-vă copiii cu privire la pericolele produselor contrafăcute. Învățați-vă copiii să facă cumpărături de la vânzători autorizați atât în ​​magazine, cât și în mediul on-line. În cele din urmă, rugați copii să verifice împreună cu un părinte informațiile personale care intenționează să le plaseze on-line. Pentru mai multe informații privind educarea copiilor, accesați http://observatorpi.md/ sau http://consumator.gov.md/.

Avertizați prietenii și familia despre sursele de produse ilegale.

Comunicarea directă este unul dintre cele mai bune moduri de a răspândi informații despre produsele periculoase și despre cei care le vând. Vorbind despre această problemă, puteți afla, de asemenea, unde prietenii sau familia au găsit produse alternative, sigure și la prețuri accesibile.

Aveți încredere în instinctele dvs.

Întotdeauna, feriți-vă de o achiziție care este “prea bună ca să fie adevărată”. Dacă vă simțiți incomod privind circumstanțele achiziției – cum ar fi prețul, locul, lipsa unui bon de plată sau informații de garanție, sau, cel mai important, refuzul vânzătorului de a răspunde la întrebări simple cu privire la proveniența produselor – pur și simplu refuzați.

Inapoi la arhiva noutaților