[ X ]
[ X ]
[ X ]
Avertizare de la FISC: 30 iunie 2022 – termen limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare
10 Iunie

La data de 30 iunie 2022 survine termenul de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare/ impozitului funciar de către persoanele fizice-cetăţeni şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier), în cazul bunurilor imobiliare şi al terenurilor dobândite până la 31 martie inclusiv a anului curent.

În cazul bunurilor imobiliare şi al terenurilor dobândite după 31 martie a anului curent, termenul de achitare survine la data de 25 martie a anului următor anului de gestiune.

Suma impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar – în cazul persoanelor fizice-cetăţeni, precum și a impozitului funciar – în cazul gospodăriilor țărănești (de fermier) (pentru terenurile neevaluate) se calculează anual de către serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriilor.

De asemenea, serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriilor urmează să asigure expedierea avizelor de plată a impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar:

  • până la 15 iunie 2022 – pentru bunurile existente și/sau dobândite pînă la data de 31 martie inclusiv a anului curent;
  • până la 1 februarie a anului următor anului de gestiune – pentru bunurile dobândite după data de 31 martie a anului curent.

Deținătorii de semnătură electronică (mobilă sau digitală), pot genera, pentru perioada fiscală aferentă anului 2022, avizele de plată a impozitului pe bunurile imobiliare/impozitul funciar de sine stătător, prin intermediul serviciului „Vizualizarea impozitului în baza fișei imobilului”, care poate fi accesat pe pagina-web a SFS www.sfs.md, rubrica Servicii, compartimentul Persoane fizice.

Achitarea impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar poate fi efectuată on-line, prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice “MPay” .

În cazul în care contribuabilul dispune de sume achitate în plus la buget, poate solicita compensarea* obligației fiscale aferente impozitului pe bunurile imobiliare/impozitul funciar.

Inapoi la arhiva noutaților