Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, a venit cu un set de măsuri pentru prevenirea cazurilor de rujeolă din Republica Moldova, informează CURENTUL.
„Asistăm la un focar de rujeolă în țară, care, cu părere de rău, se răspândește foarte rapid în unele teritorii-administrative din sudul țării, cum ar fi Ceadîr-Lunga, Taraclia, Vulcănești, dar sunt cazuri unice în raionul Ungheni, Strășeni și Nisporeni. Sâmbătă am fost anunțați că deja sunt 2 cazuri constatate și în 2 localități din raionul Cahul”, a menționat oficialul.
În același timp, Cebotari s-a referit cazul de rujeolă din raionul Ungheni. „În luna august, situația epidemiologică s-a agravat, pe seama cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor, care, în perioada 21-28 iulie, curent, s-au aflat într-o tabără din Morenii Noi, raionul Ungheni. Drept urmare a unui copil bolnav, care a fost în ospeție în Ucraina, astfel el s-a aflat în această tabără în care se mai odihneau 75 de persoane, dintre ei 45 de copii. Drept urmare a acestui caz, a avut loc declanșarea și izbucnirea focarelor de rujeolă”, a adăugat ministrul.
Totodată, Svetlana Cebotari a prezentat măsurile ce vor fi întreprinse pentru a prevenirea cazurilor de rujeolă. „În acest context, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, au fost discutate toate aspectele ce țin de motivele ce au stat la baza acestor focare, inclusiv și toate măsurile ce urmează, în regim de urgență, să fie întreprinse. În cadrul comisiei s-a declarat cod portocaliu pentru rujeolă, ceea ce impune la nivel național de a veni cu un set de măsuri de fortificare și prevenire. Măsurile sunt redirecționate pe mai multe componente, una ține de prevenirea acestei infecții prin fortificarea tuturor măsurilor de vaccinare a copiilor nevaccinați, dar și a adulților, care nu au fost vaccinați. În acest sens, lucrătorii medicali au sarcina ca până la 1 septembrie să evalueze statutul vaccinal al copiilor, identificând copiii care nu au fost vaccinați și împreună cu părinții să sporească toate măsurile. Pe de altă parte, ne propunem să venim cu măsuri împreună cu Ministerul Educației, Cercetării și Culturii de a monitoriza toți copiii în primele zile a anului de învățământ pe parcursul a 21 de zile, inclusiv și a 14 zile pentru copiii care au fost vaccinați după perioada de vaccinare. Vaccinurile sunt disponibile în toate instituțiile medico-sanitare din țară, ele sunt sigure și calitative”, a conchis ea.
Mihaela Conovali