[ X ]
[ X ]
[ X ]
Autoritățile orașului Orhei introduc noi standarde de curățenie și ordine
21 Noiembrie

Municipiul Orhei, care în ultimii doi ani a devenit lider în implementarea propriilor proiecte de infrastructură și sociale, a decis să introducă noi standarde europene, transmite CURENTUL.

În contextul armonizării la practica europeană şi a programului de amenajare şi salubrizare a oraşului pentru anul 2018, Consiliul Municipal Orhei a adoptat un nou regulament, care vine să ajusteze prezenta practică la practica europeană.

Acest proiect a fost elaborat în scopul asigurării organizării unui nivel modern de amenajare a municipiului Orhei, atât din punct de vedere etico-sanitar, cât şi din punct de vedere al principiilor de urbanism şi amenajare a teritoriilor din curţile blocurilor.

În conformitate cu documentul, vor fi introduse noi standarde și cerințe pentru respectarea curățeniei și ordinii, curățarea și evacuarea gunoiului, precum și a zăpezii și gheții pe timpul iernii. Responsabilitățile pe această temă sunt clar împărțite între Întreprinderile gestionate de Primărie, ale persoanelor juridice și ale persoanelor fizice.

Problema curățeniei și ordinii elementare pe străzi și zonele comune este extrem de relevantă pentru aproape toate orașele din Moldova, inclusiv capitala țării. Dacă în majoritatea localităților această problemă este neglijată, autoritățile din Orhei, conduse de primarul Ilan Șor încearcă să rezolve în mod sistematic această problemă.

Proiectul face parte dintr-un program amplu de acţiuni privind dezvoltarea infrastructurii oraşului şi amenajării acestuia.

Documentul aprobat este conceput pentru a schimba radical fața orașului. Potrivit conceptului autorităţilor, dacă, până în prezent, s-a lucrat la modernizarea și reabilitarea infrastructurii rutiere, a piețelor, a parcurilor și a spațiilor de recreere, a curților și a clădirilor cu mai multe etaje, este necesară și schimbarea mentalității și obiceiurilor locuitorilor orașului. Pe parcursul multor ani de inactivitate a autorităților locale, oamenii s-au obișnuit cu un dezechilibru continuu, probleme cu evacuarea gunoiului, curățenie proastă, incomoditățile pe timp de iarnă datorită trotuarelor murdare și multe altele. Oamenii din oraș, obișnuiți cu mizeria, adesea își fac „contribuția” proprie: se îngăduie să facă gunoi, să stocheze materialele de construcție în locuri neautorizate, să permită formarea de halde neautorizate în oraș și așa mai departe.

Noul Regulament va pune capăt acestui lucru. Pe lângă interdicțiile impuse la haldele neautorizate și cerințele elementare de curățenie, atât persoanelor fizice cât și celor juridice, acest document introduce și reguli și competențe pentru întregul complex de menținere a orașului într-o manieră curată și ordonată.

În special, este clar definit la ce oră, cum și cine efectuează evacuarea gunoiului, sunt introduse cerințe pentru asigurarea funcționării apelor reziduale de canalizare, pentru curățarea și evacuarea zăpezii și depunerilor de gheață. Responsabilitatea pentru menținerea curățeniei pe teritoriile adiacente ale spațiilor comerciale și private, în interiorul curților clădirilor cu apartamente, este la fel descrisă. Prioritatea este stabilită pentru curățarea trotuarelor și a stațiilor, și, de asemenea se va introduce întreținerea obligatorie a urnelor urbane. Se introduce practica udării obligatorii a pavajelor și trotuarelor cu apă în zilele calde de vară. În Orhei, va fi interzis nu doar menținerea animalelor și a păsărilor de curte în clădiri cu mai multe etaje și curți comune, ceea ce nu este neobișnuit pentru majoritatea centrelor regionale ale țării, ci și spălarea și atârnarea în locuri publice, curți, a covoarelor sau rufelor, care dă clădirilor urbane un aspect vizual neplăcut. În Orhei, în curând va fi imposibil să vedem o imagine tipică pentru orice oraș moldovenesc, când covoarele cu praf sunt scuturate peste copiii care se joacă în nisip. Repararea, spălarea și menținerea mașinilor în curți și în locurile publice vor fi, de asemenea, interzise. Nu va fi posibilă arderea frunzelor și gunoiului, precum și aprinderea focurilor sau a unui grătar în oraș, cu excepția locurilor desemnate.

Această practică este utilizată cu succes în mai multe ţări din Europa.

Proiectul va fi implementat în primăvara anului 2018, atunci când, Primăria Orhei în comun cu Întreprinderile municipale de responsabilitate vor demara un ansamblu de lucrări de modernizare a curţilor spaţiilor adiacente, unde vor fi create locuri special amenajate pentru uscatul rufelor şi instalarea bătătoarelor de covoare.

Potrivit conducătorului fracțiunii «Pentru Orhei» din cadrul Consiliului municipal, Pavel Verejan, „prezentul regulament va apropia Orheiul de practicile europene. Locuitorii orașului Orhei le-a venit timpul să se obișnuiască cu standardele de viață ale orașului. Orașul va deveni curat și ordonat, ceea ce înseamnă mai convenabil și mai plăcut pentru viață”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților