În contextul Săptămânii Mondiale a Conștientizării Rezistenței la Antibiotice, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic și directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati, au vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, despre importanța utilizării conștiente și corecte a antibioticelor, pentru a preveni rezistența la aceste preparate, transmite CURENTUL.
Oficialii au îndemnat toți cetățenii, lucrătorii medicali și responsabilii din sectorul agrar să utilizeze antibioticele cu atenție sporită și să se implice în combaterea fenomenului de rezistență la antibiotice.
Rezistența la antibiotice este considerată una dintre cele mai mari amenințări în domeniul sănătății publice la nivel global. Infecțiile provocate de microorganisme rezistente la preparate antimicrobiene cauzează spitalizarea de lungă durată și implică costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate. De asemenea, rezistența antimicrobiană favorizează sporirea numărului de decese din cauza eșecului terapeutic.
Acest fenomen reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova. Rezultatele privind sensibilitatea la preparatele antimicrobiene atestă o rezistență îngrijorătoare faţă de medicamentele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă linie. Astfel, antibioticele constituind circa 10% din numărul total de medicamente utilizate de către cetățenii Republicii Moldova.
„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a întreprins și continuă să întreprindă acțiuni ferme pentru combaterea rezistenței la antibiotice. Aceste eforturi s-au concretizat prin modificarea ordinului cu privire la prescrierea şi eliberarea medicamentelor, care ne permite să monitorizăm acest proces şi să sancționăm abaterile comise de către farmaciști. Conform acestui ordin, farmaciștii nu mai pot oferi aceste preparate în lipsa rețetei. Dar, cel mai important este ca cetățenii să fie conștienți că atunci când au o problemă de sănătate trebuie să meargă la medic și să nu administreze antibioticele fără prescripție medicală”, a declarat Stela Grigoraș.
În fiecare an, în lume, se înregistrează circa 440 mii de cazuri noi de tuberculoză cu rezistență multiplă la medicamente. Dintre acestea, circa 81 mii de cazuri se înregistrează în Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv Republica Moldova. La fel, peste 380 mii de europeni contractează anual infecţii cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 mii persoane decedează anual datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice.
„Rezistența la antibiotice devine un fenomen tot mai răspândit la nivel global, inclusiv în Regiunea Europeană a OMS și este extrem de relevantă în contextul Republicii Moldova, de aceea OMS va continua să sprijine autoritățile de sănătate în abordarea și prevenirea rezistenței antimicrobiene, inclusiv a tuberculozei cu rezistență multiplă la medicamente” a menționat Haris Hajrulahovic.
O atenție sporită se acordă în zootehnie, piscicultură și agricultură, unde antibioticele ar trebui utilizate cu maximă prudență, pentru a evita administrarea excesivă și incorectă a acestor preparate ceea ce ar provoca rezistenţa bacteriilor care se pot răspândi și la oameni prin consumul alimentelor de origine animal.
„ANSA asigură toate măsurile administrative și regulamentele de care trebuie să țină cont toți cei implicați în creșterea animalelor, începând cu intrarea în țară, producerea, realizarea și chiar punerea diagnosticului, datorită modificărilor efectuate la legislație în domeniul produselor de uz veterinar în segmentul zootehnic. În cadrul programului anual de lucru, efectuăm inspecții atât la producători, cât și la importatorii de medicamente medico-veterinare”, a menționat Vsevolod Stamati.
Săptămâna mondială de sensibilizare şi conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte antibioticele este o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care își propune să crească gradul de conștientizare a rezistenței la antibiotice la nivel global și să încurajeze cele mai bune practici în rândul publicului larg, a lucrătorilor din domeniul sănătății și a factorilor de decizie politică pentru a diminua răspândirea în continuare a rezistenței la antibiotice.
Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice este marcată al treilea an consecutiv în Republica Moldova, în perioada 13-19 noiembrie curent.
Cristina Parfeni