Autoritățile din domeniul siguranței alimentare și sănătății publice din Moldova continuă să-și îmbunătățească capacitățile în protejarea consumatorilor de pericolele legate de siguranța alimentelor, transmite CURENTUL.
În cadrul unui atelier, care are loc astăzi la Chișinău, se pune accentul pe bacteriile Salmonella și Campylobacter și pe creșterea rezistenței acestor bacterii la medicamente – în unele alimente și la om.
Atelierul este organizat de FAO – în strânsă colaborare cu Centrul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Moldova. Participanții la atelier sunt șefii de centre de sănătate publică la nivel național și raional, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Sănătății, Universității de Stat de Medicină și Farmacie și Centrului Republican de Diagnostică Veterinară. Adjunctul reprezentantului FAO în Moldova, Tudor Robu s-a adresat participanților în deschiderea atelierului.
Atelierul are loc în cadrul unui proiect de doi ani conceptualizat, finanțat și implementat cu suportul tehnic și operațional al FAO. Obiectivele majore ale proiectului sunt protejarea pieței interne a alimentelor și sporirea capacității Republicii Moldova de a exporta alimente pe piețele internaționale de importanță strategică. Proiectul urmează să se încheie la sfârșitul lunii martie 2018, beneficiarii acestuia fiind consumatorii, decidenții politicilor publice, autoritățile naționale competente, producătorii, procesatorii și întreprinderile din sectorul alimentar.
Pe lângă actualizările privind problema rezistenței la antimicrobiene, atelierul oferă și o oportunitate de dezvoltare a capacităților, deoarece specialiști naționali de vârf vor discuta protocoalele internaționale validate precum și provocările în detectarea și monitorizarea bacteriilor Salmonella și Campylobacter – doi agenți patogeni care sunt printre principalele cauze ale bolilor alimentare. Experții vor explica modul de izolare, identificare și interpretare a rezultatelor în laboratoarele de siguranță alimentară din Moldova.
Atelierul de astăzi încurajează participanții să utilizeze recomandările Codex Alimentarius pentru controlul Campylobacter și Salmonella în carnea de pui. Se discută, de asemenea, Strategia Națională privind Rezistența Antimicrobiană, inclusiv rolurile și responsabilitățile în implementarea strategiei.
Cristina Parfeni