[ X ]
Autoritățile centrale, în discuții cu cele locale privind fluxul de refugiați din Ucraina
26 Februarie
Prim-ministra Natalia Gavrilița a convocat astăzi o ședință de lucru online pentru consolidarea și coordonarea eforturilor autorităților administrației publice centrale și locale în gestionarea eficientă a fluxului de refugiați în Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina, transmite CURENTUL. 
La ședință au participat, alături de primari și reprezentanți ai APL, Congresul Autorităților Locale din Moldova, și reprezentanți ai Oficiilor Teritoriale ale Cancelariei de Stat, reprezentanți ai Parlamentului, conducerea Cancelariei de Stat, a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a Ministerului Afacerilor Interne, responsabili din cadrul Biroului Migrație și Azil, precum și reprezentanți ai direcțiilor de asistență socială.
Natalia Gavrilița a menționat că în ședința de ieri, Comisia Situații Excepționale a aprobat o serie de măsuri de protecție socială și de control al prețurilor la mai multe produse de primă necesitate. Totodată, prin decizia CSE, a fost asigurată stabilitatea prețului la energia electrică până în martie 2023.
„Au trecut abia două zile de când în Republica Moldova vin cetățeni ucraineni și ne așteptăm la un flux mai mare de refugiați în următoarea perioadă. Totodată, avem mulți oameni care vor să ajute și este important să fie coordonate toate eforturile privind acordarea ajutorului necesar cetățenilor ucraineni. Rog să facilităm la maximum conexiunea între cetățeni și instituțiile statului”, a menționat Natalia Gavrilița.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a anunțat că a fost elaborat Regulamentul privind organizarea  și funcționarea Centrului de plasament temporar pentru refugiați, a mulțumit pentru sprijinul primit la definitivarea acestuia și a precizat că documentul va fi expediat către toate structurile de asistență socială din țară.
„Sunt sigur că structurile de asistență socială din raioane vor reuși să gestioneze eficient situația și să asigure  serviciile de care au nevoie refugiații.  Toate fluxurile de refugiați sunt direcționate spre Centrul de plasament deschis la Moldexpo.  Totodată, au fost identificate alte zeci de centre de plasament temporar care vor fi activate treptat, la necesitate”, a mai precizat ministrul.
În cadrul ședinței, primarii au comunicat despre disponibilitățile de cazare identificate în localitățile lor, au adresat întrebări legate de transportarea organizată a refugiaților de la punctele de trecere a frontierei, au informat autoritățile centrale despre necesitățile sesizate de refugiați, dar și au discutat despre mecanismul de distribuire a bunurilor donate și colectate la Chișinău, către locurile unde sunt concentrați mai mulți refugiați.
Reprezentanții APL au fost îndemnați, pentru orice neclarități legate de redirecționarea fluxului de migranți, să apeleze la numărul de la Linia Verde 080001527, activată în cadrul Centrului de Apel a Biroului Migrație și Azil și funcțională 24/24, iar pentru întrebări legate de crearea centrelor de plasament – să se adreseze la structurile locale de asistență socială care vor asigura coordonarea acțiunilor cu MMPS.
În finalul ședinței, prim-ministra a mulțumit cetățenilor, organizațiilor neguvernamentale și autorităților publice pentru receptivitate și a precizat că instituțiile statului sunt mobilizate pentru a interveni și a asigura asistența necesară.
„Mulțumesc pentru solidaritate și deschidere tuturor celor care se implică. Sunt sigură că vom ieși și mai puternici din această criză”, a concluzionat  Natalia Gavrilița.
Cristina Pendea 
Inapoi la arhiva noutaților