[ X ]
Autoritatea Aeronautică Civilă a sancționat compania aeriană “Fly One” pentru anularea mai multor zboruri
12 Iulie

Cu referire la situația privind anularea zborurilor de către compania aeriană “Fly One”, în perioada 9 iulie, curent, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a intervenit cu măsuri drastice. În acest sens, la data de 12 iulie, a fost emis un act administrativ, prin care au fost ajustate autorizațiile emise Companiei Aerienie Fly One, informează CURENTUL.

AAC dă asigurări că aceste intervenții nu vor afecta pasagerii, compania aeriană urmând să-și onoreze obligațiile de transportare a pasagerilor conform biletelor comercializate, dar nici stabilitatea financiară sau libertatea companiei aeriene de a alege destinațiile care le va opera.

Autoritatea Aeronautică Civilă explică că anularea în cascadă a mai multor zboruri ale companiei „Fly One” S.R.L. se datorează reținerii la sol a aeronavei A-319 a companiei în Aeroportul Zvartnots (Erevan), Armenia ca rezultat al constatării unui incident grav (defecțiune tehnică la momentul rulării spre decolare). Prin urmare aeronava care era încadrată în rețeaua de zboruri a companiei fiind reținută la sol a creat instant modificări semnificative a grilei de zboruri.

În conformitate cu cadrul normativ pertinent, eliberarea autorizațiilor pentru zborurile regulate se emit pentru o perioadă de 1 an de zile și la momentul eliberării acestora, AAC a luat în considerație capacitățile disponibile ale companiei, mai mult, compania intenționa să intre în posesia a 2 aeronave A-321 (cu 220 fotolii /aeronavă), care nu au fost livrate de către partea contractantă.

Urmare a analizei și a discuțiilor purtate cu compania aeriană în vederea diminuării riscurilor de anulare/întârziere a zborurilor, au fost operate un șir de modificări în autorizațiile de zbor eliberate anterior, de către AAC

În acest sens, la data de 12 iulie, a fost emis un act administrativ, prin care au fost ajustate autorizațiile emise Companiei Aerienie Fly One.

Cu referire la situațiile frecvente din ultima perioadă de întârziere prelungită a zborurilor de către unele companii aeriene, AAC în calitate de instituție abilitată cu prerogativa de protecție a consumatorilor în domeniul aviației civile, considerăm necesar de aplicat principiile și abordarea statelor membre UE vis-a-vis de neadmiterea/prevenirea fenomenului de întârziere/anulare nejustificată a zborurilor.

Altfel, în scopul evitării defavorizării consumatorilor dar și descurajării comercianților de a practica activități ce pot leza drepturile și interesele legitime a consumatorilor, AAC a transmis proiectul de modificare a Codului contravențional, prin care se propune înăsprirea pedepsei pecuniare stabilite la art. 344 alineatul (3) litera d) de la 30 la 60, corespunzător la 120 – 240 de unități convenționale, ceea ce va avea ca efect chibzuința suplimentară din partea comercianților atunci când comercializează servicii consumatorilor în domeniul aviației civile.

Suplimentar, a fost inițiat un proiect de modificare a Regulamentului privind autorizarea zborurilor şi utilizarea spațiului aerian național de către aeronavele civile şi de stat, aprobat prin HG nr. 870/2020, ce va crea posibilitatea de suspendare/retragere a autorizațiilor pentru curse regulate/neregulate în cazul unor abateri ce aduc atingere drepturilor pasagerilor.

O dată cu remedierea situației curente operatorul aerian poate solicita anularea suspendării și majorarea frecvențelor la cele inițiale.

Inapoi la arhiva noutaților