[ X ]
[ X ]
[ X ]
Automotive Cluster Days 2018 – desfășurat, în premieră, în RM. Ce și-au propus organizatorii
15 Noiembrie

În Republica Moldova se desfășoară, în premieră, Automotive Cluster Days 2018, transmite CURENTUL.

Automotive Cluster Days reprezintă o platformă pentru stabilirea conexiunilor reciproc avantajoase dintre companiile multinaționale producătoare de componente auto și potențialii furnizori locali și internaționali din industria automotivă.

În cadrul evenimentului a fost prezent și Premierul Pavel Filip, care a menționat că, pe parcursul ultimilor ani, sectorul automotive a devenit unul dintre cele mai dinamice din țara noastră, cu importante investiții și potențial sporit de dezvoltare. Astăzi în acest sector activează 15 companii, cu 15 mii de angajați și salarii de circa 17 mii de lei.

Șeful Executivului s-a referit și la acțiunile întreprinse de autorități pentru stimularea investițiilor, subliniind că măsurile precum reducerea actelor permisive și organelor cu funcții de control, modernizarea Codului Muncii, precum și lansarea Ghișeului Unic, au generat o importantă creștere economică. În același timp, au sporit veniturile la bugetul de stat, exporturile au crescut cu 30%, au fost majorate salariile, iar numărul celor care primesc remunerarea în plic a scăzut în jumătate.

Președintele Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare, Marin Ciobanu, directorul ZEL Bălți, a spus că evenimentul își propune crearea unei platforme de interacțiune între corporațiile mari și companiile autohtone.

„La ziua de azi, companiile automotive importă subcomponente de circa 600 mln. euro. Ideea noastră ar fi ca IMM-urile să încercăm să le conectăm la corporațiile mari având în vedere că noi nu suntem primii care încercăm să facem acest lucru, este un proiect realizat în multe țări. Ne dorim și noi să încercăm într-un fel să substituim produsele importate, dacă vom reuși acest lucru vom diminua balanța comercială pentru țară. Vom avea mai multe componente livrate din RM și costurile se vor diminua. În cluster nu sunt doar agenți economici, dar și instituții de învățământ. Mi-aș dori ca IMM-urile din țară să arată o mai mare deschidere”, a spus Marin Ciobanu.

De menționat că, evenimentul a reunit peste 200 de furnizori locali din industria automotive, rezidenți ai Zonei Economice Libere Bălți, dar și reprezentanți ai companiilor internaționale din domeniu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților