[ X ]
[ X ]
[ X ]
Autoizolarea la domiciliu: Cum se simte și ce efecte poate avea, potrivit psihologilor
25 Martie

Pandemia cu COVID-19 a impus ca autoritățile să le ceară oamenilor să stea autoizolați la domiciliu. Pe rețelele de socializare mulți se plâng că nu au ocupații acasă sau că se ocupă cu lucruri inutile. Psihologul Lilia Gorceag a povestit pentru Radio Europa Liberă ce consecințe pot apărea după o perioadă îndelungată de stat în casă, transmite CURENTUL.

Psihologul spune că la fiecare zilele de carantină trec diferit, în dependență de persoanlitate, preferințe și hobby-uri.

„E greu de dat un răspuns unic sau fără echivoc. Ideea este că lumea este foarte diferită și fiecare din noi reacționează absolut individual. Sunt persoane care au interese, hobby, care așteaptă o zi-două, o săptămână să se ocupe sau să primească plăcerea asta a sufletului rămânând unu la unu cu familia și cu activitatea care-i place. Altcineva preferă o viață mai tumultuoasă, mai bogată în comunicare. Mai mult decât atât, nu numai de particularitățile individuale ține asta, dar și de familia sau de relația în care se află omul rămânând singur acasă sau aflându-se acasă într-un mediu închis.

Uitați-vă, o mamă cu 4-5 copilași care sunt mici trebuie să-i ocupe cu ceva, trebuie să se dedice, însă nu-i mai ajung puteri, acumulează foarte multă tensiune, iar uneori chiar agresivitate, fiindcă obosește, nu-i mai ajung forțele. Adeseori în familie se află niște bunei, care obosesc la fel de la gălăgie, de la jocuri, de la strigăte, de la o viață atât de bogată în emoții și în evenimente și apar iarăși aceste conflicte între copii și bunei sau între nepoței și bunei, întrucât unii vor liniște, iar ceilalți vor să-și petreacă viața interesant.

Apar relațiile soț-soție, atunci când soția cere implicarea soțului sau, invers, soțul cere implicarea soției în unele activități și sunt nemulțumiți unul de celălalt. De fapt, dacă e să gândim așa, mai profund, cred că este o încercare pentru întreaga familie. Și aici ar fi nevoie, probabil, de foarte multă răbdare, de un anumit respect și toleranță față de toate vârstele – și cei mici, și cei de vârsta a treia -, ar fi nevoie de capacitatea noastră de a ne organiza viața interesant și într-un mediu închis”, a spus Lilia Gorceag.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților