[ X ]
[ X ]
[ X ]
AUR se implică în deschiderea noilor secții de votare pentru alegerile europarlamentare din 2024
13 Octombrie

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se implică în deschiderea noilor secții de votare pentru alegerile europarlamentare din 2024. Despre aceasta, a vorbit Boris Volosatîi, deputat în Parlamentul Romaniei.

Politicianul a spus că, conform prevederilor art.95, alin. (3) Cod Electoral, cetățenii romani stabiliți cu traiul în RM pot solicita deschiderea secțiilor de votare în localitatea unde domiciliază, daca cel 100 cetățeni optează pentru dreptul de a vota.

„AUR vine în ajutorul acestor cetățeni și acordă sprijinul juridic și metodic pentru a facilita deschiderea unei secții de votare în localități. Anul viitor pentru Țara noastră va fi un an electoral. Vor avea alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Alegerile europarlamentare se vor desfășura în România la 9 iunie 2024. România trebuie să trimită în forumul european 33 de deputați. Pentru garantarea dreptului de vot statul are obligația să asigure deschiderea secțiilor de votare”, a spus alesul poporului.

Volosatîi a precizat că, la alegerile parlamentare din 2019, în Republica Moldova au fost deschise 30 secții de votare unde au votat peste 37 mii alegători.

„Centrul Republicii Moldova – 17 secții de votare din ele 7 secții în Chișinău, 2 la Ialoveni, Nordul țării – 9 secții de votare; Sudul țării – 4 secții de votare.

Fluxul mare de cetățeni, cozile mari și timpul pierdut au diminuat participarea la vot, încălcându-ne un drept fundamental. AUR și-a propus ca la viitoarele alegeri să faciliteze deschiderea noilor secții de votare. Conform prevederilor art.95 (3) din Codul Electoral, cetățenii români stabiliți cu traiul în RM pot solicita deschiderea secțiilor de votare în localitatea unde domiciliază, dacă cel puțin 100 cetățeni optează pentru dreptul de a vota.

AUR vine în ajutorul acestor cetățeni și acordă sprijinul juridic și mtodic pentru a facilita deschiderea unei secții de votare în localități”, a mai spus deputatul.

Precizare: Parlamentul European este alcătuit din 705 de deputaţi aleşi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani. Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova vor vota în cadrul circumscripției electorale pentru cetățenii români din afara țării și vor putea delega în Parlamentul de la București 4 deputați și 2 senatori.

Inapoi la arhiva noutaților