Proiectul raportului auditului situațiilor financiare ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat încheiate la 31 decembrie 2017 a fost examinat în cadrul ședinței Curții de Conturi, transmite CURENTUL.
Scopul misiunii de audit a fost de a verifica, dacă situațiile financiare ale Serviciului, întocmite la 31 decembrie 2017, sunt lipsite de denaturări semnificative și oferă o imagine reală şi fidelă a informațiilor prezentare în rapoartele financiare, iar tranzacțiile au fost efectuate conform reglementărilor în vigoare.
În anul 2017, Serviciul a gestionat resurse financiare în valoare totală de 20 mil. 951,6 mii lei. Conform datelor din bilanțul contabil, patrimoniul administrat de Serviciu a constituit 168,2 mil.lei, ponderea majoră revenindu-i mijloacelor fixe, care au constituit la finele anului 162,2 mil.lei sau 96,4%.
Verificările de audit efectuate au relevat unele carențe ale managementului financiar-contabil și unele neconformități în gestionarea resurselor publice, care au condiționat denaturarea informațiilor prezentate în situațiile financiare respective, oferind o bază pentru exprimarea opiniei cu rezerve. Printre carențele semnificative s-a constatat:
prezentarea neveridică și incompletă în rapoartele financiare a informațiilor privind bunurile imobile deținute, în evidența contabilă nefiind înregistrate 11 din 15 terenuri administrate, în sumă totală de 9.999,4 mii lei;
menținerea în evidența contabilă a 2 bunuri imobile în valoare de 99,1 mii lei, privatizate în anul 2007;
lipsa reflectării rezultatelor inventarierii anuale în situațiile financiare tangențiale delapidărilor și lipsurilor, în mărime totală de 234,8 mii lei;
prezentarea neveridică și incompletă în rapoartele financiare a informațiilor privind uzura mijloacelor fixe și amortizarea activelor nemateriale, cauzate de majorarea valorii uzurii mijloacelor fixe cu 2424, 0 mii lei, precum și diminuarea amortizării activelor nemateriale cu 773,9 mii lei, urmare a stabilirii incorecte a duratei de funcționare utile a acestora și atribuirea incorectă a unor materiale circulante la categoria mijloacelor fixe;
reflectarea neveridică în situațiile financiare, la categoria mijloacelor fixe, a activelor nefinanciare care urmau a fi atribuite materialelor circulante, în valoare de 315,6 mii lei;
calcularea și reflectarea în evidența contabilă a uzurii mijloacelor fixe nefuncționale și a celor neutilizate în activitate.
Potrivit auditului, sistemul de management financiar și control, instituit în cadrul Serviciului nu este racordat la bunele practici de gestionare a resurselor și patrimoniului public și este necesară întreprinderea măsurilor întru consolidarea acestuia, pentru a exclude pe viitor apariția neregulilor și neconformităților depistate în cadrul misiunii de audit.
Cristina Pendea