La data de 10 noiembrie curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la sesiunea de informare cu privire la oportunitățile de finanțare din cadrul Programului Interreg (Fondul European de Dezvoltare Regională) NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027.
Curtea de Conturi la acest eveniment a fost reprezentată de auditorii publici externi, membri ai Grupului de auditori pentru programele de cooperare transfrontalieră finanțate de Uniunea Europeană.
Scopul sesiunii de informare a fost prezentarea elementelor de bază ale primului apel de propuneri de proiecte și oferirea de informații, instrucțiuni și sfaturi cu privire la pașii principali în pregătirea propunerilor de proiecte.
Grupurile țintă al evenimentului de informare organizat de program sunt potențialii solicitanți înregistrați și localizați într-una dintre regiunile eligibile pentru program:
Autorități locale, regionale și, dacă este necesar pentru atingerea scopului proiectului, autorități naționale;
Organizații de drept public, cum ar fi instituții de stat/regionale, universități și instituții de învățământ, agenții de turism și de dezvoltare regională, asociații/instituții culturale și arheologice, entități de management al parcurilor naturale și ariilor protejate și instituții de cercetare;
Organizații non-profit, precum asociații, sindicate, fundații, universități private dacă au statut juridic de organizație non-profit, euroregiuni, Grupuri Europene de Cooperare Teritorială.
Menționăm că pentru perioada 2021-2027 este disponibil un buget total de 59 de milioane de euro pentru proiecte din domeniul cercetării și inovației, adaptării la schimbările climatice, prevenirea riscurilor de dezastre și reziliența, protecția și conservarea naturii, biodiversitate și infrastructură verde. Cota de finanțare din partea Uniunii Europene în cadrul viitoarelor proiecte va fi de 90% din fondul Interreg și 10% cofinanțare din partea beneficiarilor.