În contextul efectuării unei vizite de documentare, în perioada 1-3 iulie, auditorii Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au examinat mai multe obiective, amplasate în Ucraina, parte a proprietății publice a Republicii Moldova, informează CURENTUL.
În orașul Odessa, auditorii au examinat starea edificiului Consulatului Republicii Moldova, care se află în gestiunea Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și a construcțiilor Sanatoriului „Moldova”. „Examinarea a dezvăluit starea deplorabilă a clădirilor și situație incertă privind dreptul de proprietate în cazul sanatoriului”, se arată într-o declarație a Curții.
În localitatea Zatoka, auditorii au examinat starea unor obiective, aflate în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). „Într-o stare deplorabilă se află Baza de odihnă „Bugaz”, aflată în evidența contabilă a Universității de Stat din Moldova, care este exploatată de către persoane neidentificate”, mai spun reprezentanții CCRM.
O altă bază de odihnă funcțională, gestionată anterior de Universitatea Tehnică din Moldova, „Politeh”, la moment „Admiral”, a fost recunoscută de autoritatea locală drept proprietate privată, urmare a reconstrucției capitale a acesteia de către arendator.
În aceiași localitate, auditorii au examinat starea Bazei de odihnă „Selecția”, care se află încă în evidența contabilă a Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”. În 2002 Institutului a dat în arendă baza de odihnă unui cetățean al Ucrainei pe un termen de 10 ani. „Arendașul nu a respectat prevederile contractuale și, fără a coordona cu Institutul, a demolat 36 de căsuțe de lemn și a construit bunuri imobile capitale cu 2 nivele”, comunică cei de la CCRM.
Reprezentanții Curții mai spun că a fost pierdut, practic, și patrimoniul aflat în gestiunea Ministerului Justiției (MJ), Baza de odihnă „Mecita” din localitatea Zatoka. MJ nu a asigurat înregistrarea în conformitate cu legislația Ucrainei a clădirilor bazei de odihnă ca proprietate a Republicii Moldova în gestiunea Î.S. „Brănești”. „În perioada 2018-2019 Î.S. „Brănești” nu a efectuat inventarierea bunurilor și nu a întreprins măsuri de asigurare a integrității clădirilor. Lipsa controlului asupra patrimoniului aflat peste hotarele țării a condiționat demolarea neautorizată a clădirilor bazei de odihnă”, se mai arată în același comunicat.
Auditorii Curții de Conturi au examinat, de asemenea, starea unor obiective, proprietate publică a Republicii Moldova, situate în localitatea Serhiivka. „Câteva baze sunt funcționale, dar necesită unele investiții, cum ar fi Baza de odihnă „Medic-2”, gestionată de USMF „Nicolae Testemiţanu”, Baza de odihnă „Parus”, gestionată de Î.S. „Urbanproiect”, Baza de instruire „Sergheevca”, gestionată anterior de I.P. Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Baza de odihnă „Automobilist”, gestionată de Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor” și Baza de odihnă „Sveazist”, Î.S. „Posta Moldovei”. Situația privind drepturile de proprietatea în cazul unora dintre obiective este incertă. De asemenea, au fost examinate obiectivele din localitatea Serhiivka, aflate în gestiunea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: Centrul de reabilitare pentru copii „Sergheevca”, Centrul de reabilitare a invalizilor şi pensionarilor „Victoria”, care sunt funcționale. Nu funcționează Baza de odihnă „Dacia”, gestionată de USM, amplasată în localitatea Prymorsk, nefiind clarificată situația privind drepturile de proprietate asupra acesteia”, comunică sursa.
„Documentarea la fața locului a dezvăluit o situație alarmantă privind gestionarea proprietății publice, aflat peste hotarele Republicii Moldova, de către instituțiile statului. Potrivit constatărilor, majoritatea obiectivelor sunt în stare deplorabilă, avariată, iar unele au fost ocupate abuziv sau se află în litigii. În unele situații, imobilul a fost demolat și nu poate fi identificat”, spun reprezentanții CCRM.
Menționăm că, vizita se încadrează în programul de activitate al instituției și răspunde așteptărilor Parlamentului Republicii Moldova, care a solicitat instituției supreme de audit din țară să auditeze situația privind proprietatea publică a Republicii Moldova, situată pe teritoriul Ucrainei. Obiectivul a fost inclus în planul de audit al misiunilor obligatorii ale Curții de Conturi și va fi abordat, de asemenea, pe larg, în cadrul unui viitor audit de performanță.
Cristina Pendea