[ X ]
[ X ]
[ X ]
Au învățat de la italieni tehnici de restaurare a clădirilor istorice. Elevi ai școlilor profesionale pot deveni restauratori profesioniști
30 August

Elevi ai școlilor profesionale din Moldova au învățat de la experți italieni tehnici de restaurare a clădirilor istorice. Timp de cinci zile, tinerii au avut atât cursuri teoretice, cât și practice, transmite CURENTUL.

În prima parte a atelierului, specialiștii din Italia le-au explicat elevilor specificul lucrărilor de restaurare și le-au prezentat materialele necesare pentru ele. În cea de-a doua parte, tinerii, asistați de experții italieni și de profesorii lor de la școlile profesionale, au realizat mici intervenții la Muzeul Zemstvei, acolo unde s-au desfășurat instruirile. Ei au efectuat lucrări de curățare, consolidare și integrare a detaliilor interioare, precum și a țesăturii exterioare și a decorațiunilor clădirii vechi de aproape 170 de ani.

„Acum, studenții vor fi capabili să înțeleagă în ce stare se află clădirile istorice, să aleagă materialele necesare pentru intervenții și să aplice tehnici simple de restaurare fără a afecta structura originală a imobilelor. Pe termen lung, participanții la atelier pot deveni restauratori profesioniști”, menționează într-o postare pe o rețea de socializare Ion Ștefăniță.

Atelierul s-a desfășurat în perioada 26 – 30 august și a fost organizat de Proiectul Uniunii Europene Twinning „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecția acestuia”, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților