[ X ]
Au intrat în vigoare proceduri noi de ținere a Registrului contractelor de arendă
25 Iunie

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informează autoritățile publice locale și deținătorii de terenuri agricole că din 24 iunie curent, au intrat în vigoare proceduri noi de ținere a Registrului contractelor de arendă, transmite CURENTUL.

Guvernul a aprobat noi proceduri de ținere a Registrului contractelor de arendă a terenurilor și alte bunuri agricole, prin Hotărîrea Guvernului nr. 228/2019.

Regulamentul stabilește procedura de ținere a registrului contractelor de arendă, încheiate pe un termen de până la 5 ani, inclusiv, și conținutul registrului contractelor de arendă.

Registrul servește ca mijloc de evidență și sistematizare în cadrul autorităților publice locale a informației despre drepturile de arendă. Contractul de arendă se înregistrează în registrul ținut de primăria localității în a cărei rază teritorială se află terenul sau alt bun agricol arendat.

În Registru se înscriu datele din contractele de arendă a terenurilor și altor bunuri agricole încheiate pe un termen de pînă la 5 ani inclusiv, modificările introduse în ele și încetarea acestor contracte.

Documentul conține norme ce țin de cerințele față de documentele prezentate, termenul de examinare a acestora, înregistrarea modificărilor la contractele de arendă și descrie procedura ce ține de înregistrarea încetării sau nulității contractului de arendă.

Plafonul maximal al taxelor pentru înregistrarea contractelor de arendă la primării este reglementat în Anexa nr. 8 din Hotărîrea Guvernului nr. 72/2004 privind implementarea Legii cu privire la arenda în agricultură, pînă la stabilirea unui cuantum maxim conform prevederilor art. 1294, alin.(8) din Codul civil nr. 1107/2002.

Totodată, informăm că începînd cu 1 martie curent, Legea nr.198/2003 cu privire la arenda în agricultură a fost abrogată, iar normele ce țin de arenda în agricultură sunt reglementate în art. 1288-1313 din Codul civil nr. 1107/2002.

De asemenea, comunicăm că art. 1300 alin. (1) din Codul civil nr. 1107/2002, stabilește că plata pentru arenda terenurilor agricole se efectuează potrivit acordului dintre părțile contractante. Din aceste considerente, prin Hotărîrea Guvernului nr. 258/2019 pentru modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 405/2005despre aprobarea Regulamentului privind modul de calcularea cuantumului plății anuale pentru arenda bunurilor agricole, s-au exclus reglementările ce țin de calcularea cuantumului minim al plăţii anuale pentru arenda unui sector de teren agricol.

Astfel, hotărîrea menționată conține norme ce țin de calcularea cuantumului minim al plății anuale pentru arenda bunurilor agricole, altele decît terenurile agricole. Cuantumul minim al plății pentru arenda bunurilor agricole, altele decît terenurile, pentru bunurile agricole proprietate publică se va calcula conform prevederilor Legii bugetului de stat pentru anul corespunzător.

Suplimentar, comunicăm că în scopul impulsionării consolidării terenurilor agricole prin Hotărîrea Guvernului nr. 249/2019 pentru modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 455/2017 cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, s-au operat modificări la submăsura „Stimularea consolidării terenurilor agricole”, punctele 79-83, 88 prin care a fost inclusă „subvenționarea consolidării terenurilor agricole prin metoda arendei pe un termen de cel puțin 10 ani”.

Necesitatea modificărilor respective este argumentată prin faptul că, una din cele mai răspîndite metode de consolidare a terenurilor agricole aplicată în Republica Moldova, conform reglementărilor din Codul funciar nr. 828/1991, art. 701, este arenda de lungă durată.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților