Inspectorii raionali ANSA în protecția plantelor sunt instruiți timp de două zile în implementarea cerințelor GLOBALG.A.P. în producerea produselor de origine vegetală. Instruirea este organizată de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) în parteneriat cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentului (ANSA) cu scopul de a de a dezvolta capacitatea instituțională a ANSA în acest domeniu și de a asigura implementarea generală la nivel de producere primară a principiilor siguranței alimentelor stipulată în legislația naționala și standardelor GLOBALG.A.P, informează CURENTUL.
Astfel, pe parcursul instruirii, inspectorii raionali ANSA vor fi familiarizați cu metodologiile și procedurile de monitorizare și verificare a respectării cerințelor standardelor GLOBALG.A.P. de către producătorii agricoli.
Potrivit directorului general ANSA, Ion Sula, în situația în care tot mai mulți producători agricoli sunt interesați să implementeze standardele GLOBALG.A.P., ANSA trebuie să dispună de capacități pentru a monitoriza respectarea acestor cerințe. ”Cu cât mai mulți producători agricoli certificați GLOBALG.A.P. vor fi în Republica Moldova, cu atât mult vom fi apreciați la nivel regional și internațional”, a accentuat directorul ANSA.
Andrei Cumpanici, specialistul proiectului USAID/APM în siguranța alimentului, a precizat că certificatul GLOBALG.A.P. confirmă că produsele agricole sunt sigure pentru consum. Totodată, legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GLOBALG.A.P., fiind cerințe obligatorii ele trebuie să fie implementate de către producători.
GLOBALG.A.P. este un standard internațional elaborat în Europa pentru producătorii agricoli, recunoscut de către comercianții de produse agricole. Aplicarea standardului GLOBALG.A.P. are ca scop să asigure consumatorul cu fructe și legume sigure pentru consum prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și asigurarea unei abordări responsabile a sănătății și securității lucrătorilor, cât și a bunăstării animalelor. La moment, circa 120 de țări implementează standardele GLOBALG.A.P.
În ultimii ani, tot mai mulți producători agricoli din Republica Moldova, asistați de Proiectul USAID/APM, sunt interesați să implementeze standardele GLOBALG.A.P. în gospodăriile lor, deoarece este o cerință obligatorie pentru exportul pe piețele internaționale. În Republica Moldova standardele GLOBALG.A.P. sunt implementate de 15 ani, iar de atunci circa 30 de producătorii agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective.
Cristina Pendea