[ X ]
[ X ]
[ X ]
Au fost plătiți pentru a omorî. Victimele au scăpat cu viață. Asasinii riscă detenție pe viață
16 Octombrie

În incinta Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a avut loc conferința comună cu Inspectoratul Național de Investigații (INI), la subiectul investigării și reținerii a doi asasini plătiți în cazul a două tentative de omor în Chișinău – Botanica și Cantemir – satul Stoianovca, ale căror victime însă au scăpat cu viață grație profesionalismului medicilor, transmite CURENTUL.

Potrivit declarațiilor procurorului-șef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, la deschiderea conferinței, asasinii sunt doi frați, care au fost reținuți de oamenii legii, iar la această etapă acțiunile de urmărire penală sunt în derulare.

Detaliile cazului au fost prezentate de către șeful INI – Vasile Balica și șeful Direcției Combaterea Crimelor Grave a INI – Igor Zglavuța. Astfel, ca urmare a unui complex amplu de măsuri speciale de investigații au fost stabilite circumstanțele cauzelor.

Prima tentativă de omor a avut loc la data de 28 februarie 2018, seara, în apropierea blocului de locuit de pe str. Botanica Veche 45, mun. Chișinău. Potrivit rezultatelor investigației, persoane necunoscute au efectuat mai multe împușcături dintr-o armă automată, în direcția unui automobil de model Mercedes, la volanul căruia se afla o persoană cu vârsta de 46 ani. În urma împușcăturilor, acesta s-a ales cu corporale care au făcut necesare internarea victimei în spitalul de urgență în stare gravă și supus intervenției chirurgicale care i-a salvat viața.

A doua tentativă de omor a avut loc la data de 21 noiembrie 2018. Inițial, o persoană necunoscută l-a ademenit pe un localnic din satul Stoianovca, raionul Cantemir să iasă în stradă. La refuzul victimei, suspectul a pătruns în curtea acesteia și a efectuat șapte împușcături asupra acesteia. Iar ca urmare a leziunilor provocate, victima a fost internată în spitalul raional Cantemir, în stare gravă. Totuși, după ce a fost supusă intervenției chirurgicale victima a supraviețuit. Astfel, în acest caz au fost identificați comanditarul, care s-a dovedit a fi partenerul de afaceri a victimei și alte două persoane care au avut rolul de organizator și intermediar în săvârșirea infracțiunii fiind diferiți justiției.

Suspecții sunt doi frați cu vârsta de 39 și 40 ani locuitori ai mun. Chișinău, care conform probelor acumulate, în schimbul unor recompense bănești, au săvârșit ambele crime, cu rol de executori. În rezultatul efectuării perchezițiilor la domiciliile și locurile de trai temporare a suspecților au fost depistate și ridicate mai multe telefoane mobile, cartele sim și stații radio de care aceștia sau folosit la organizarea, coordonarea și săvârșirea crimelor, precum și o armă de foc cu care a fost săvârșită una din infracțiuni.

La această etapă, acțiunile de urmărire penală și măsurile speciale de investigații continuă în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate în comiterea crimelor date și stabilirea apartenenței acestora la comiterea a altora infracțiuni.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la 15 la 20 ani sau detenție pe viață.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților